Ugrósdy Márton: Kuba és a nyitás gondjai

Az Egyesült Államoknak és Kubának egyaránt érdeke a két állam közeledése, és erre elhatározást mutat mind Barack Obama amerikai elnök, mind Raúl Castro kubai államfő – jelentette ki Ugrósdy Márton külpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 

Az Egyesült Államok és Kuba szerdán jelentette be, hogy a korábban kinyilvánított kölcsönös szándéknak megfelelően helyreállítják diplomáciai kapcsolatukat, és ennek keretében július második felében újra megnyitják nagykövetségüket a másik fővárosában.
Ugrósdy Márton megjegyezte: az Egyesült Államok jelenléte hagyományos Kubában, az amerikaiak gyarmatként kezelték a XX. század első felében papíron független országot. Ezért szeretnék visszaszerezni azt az amerikai tulajdont is, amelyet a forradalom után kisajátítottak Kubában; továbbá mára idejétmúlttá vált a hidegháborús időkből örökölt szembenállás.
Ugyanakkor Kubának, miközben félti a rendszerét, égetően szüksége van tőkebevonásra az ipar és a mezőgazdaság talpra állításához, illetve szükségük van az amerikai turisták pénzére is – sorolta az érveket a közeledéshez a szakértő.
A további közeledés legfőbb gátját jelentik viszont az Amerikában, főleg Floridában élő, élesen a kubai rendszerrel szembenálló “keményvonalasok”. A kubai diktatúra Raúl Castro alatt ugyan puhult valamennyit, de alapjaiban nem változott – mondta Ugrósdy Márton.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez