Vietnam és az USA nem ellenségek többé

Barack Obama amerikai elnök kedden a Fehér házban fogadja Nguyen Phu Trongot, a Vietnami Kommunista Párt vezetőjét, aki a jövő hét elején a két ország megbékélésének 20. évfordulója alkalmából, a vietnami pártfőtitkárok közül elsőként látogat Washingtonba.

A Fehér Ház pénteki közleménye szerint Obama és Trong az amerikai-vietnami gazdasági kapcsolatok mélyítése és a kapcsolatok normalizálása óta eltelt időszak eredményeinek áttekintése mellett a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi kezdeményezésről, az emberi jogokról és a kétoldalú védelmi együttműködésről is tárgyalni fog.

Trong pénteken amerikai újságírókkal közölte, hogy Egyesült Államokat a kelet-ázsiai stabilitás egyik letéteményesének tartja, és üdvözölte, hogy Washington az utóbbi időben “hozzájárult a dél-kínai-tengeri szigetviták békés rendezésének elősegítéséhez”.
A két ország hányattatott múltjával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: reméli, washingtoni látogatása is hozzájárul ahhoz, hogy “magunk mögött hagyjuk a múltat és továbbléphessünk” – számolt be a The Wall Street Journal amerikai üzleti lap honlapján.
A kommunista Vietnam és az évtizedekkel korábban a vietnami kommunisták ellen háborút indító Washington kapcsolata az utóbbi években látványos javuláson ment keresztül, miután Hanoi – ahogy Trong közleménye is jelzi – a Kínával szembeni szigetvitáinak elmérgesedése miatt Peking befolyásának ellensúlyozójaként és a status quo legfőbb potenciális védelmezőjeként tekint az Egyesült Államokra, Washington pedig aktívan próbálja maga mellé állítani a kínai külpolitika utóbbi években tapasztalt erélyessége miatt aggódó térségbeli államokat.
Ugyanakkor elemzők azt is megjegyzik: Vietnam alapvetően óvatos egyensúlyozást folytat Peking és Washington között, mivel a szigetviták által felkorbácsolt nézeteltérések ellenére sem gazdasági, sem politikai szempontból nem engedheti meg magának, hogy hátat fordítson Kínának. Ezt jelzi, hogy Trong áprilisban Pekingben tett látogatása során a két kommunista ország közti “testvéri, elvtársi” partneri kapcsolatról beszélt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez