Hatalmas vacsorával várja Obamát kenyai nagymamája

Barack Obama amerikai elnök hamarosan Kenyába látogat, ahol számos rokona él, köztűk a nagymamája is, aki jelezte, hogy tradicionális helyi ételekkel várja rég nem látott unokáját.

„Minden tradicionális helyi ételt elkészítek Baracknak” – mondta Sarah Mama helyi luo nyelven. Azt is elárulta, hogy a menüben lesz hal, csirke és kukoricakása. „Engem nem érdekel, hogy Barack milyen tisztséget tölt be, tőlem lehet szenátor vagy elnök is, azt kapja nálam, amit én adok” – tette hozzá Sarah nagymama, aki azt is elárulta, hogy akkor lenne a legboldogabb, ha unokája ellátogatna vele Kogelóba, ahová édesapját temették el.

Barack Obama amerikai elnök 2009 óta négyszer járt az afrikai kontinensen, de hivatalosan most először utazik ősei földjére, Kenyába. Az Afrikai Unió vezetőivel találkozik majd. A látogatásnak azért (is) van hatalmas jelentősége, mert a két ország közötti kapcsolatok jelentősen „lehűltek” Uhuru Kenyatta elnök megválasztása után. A kenyai elnököt ugyanis tavalyelőtt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekményekre uszítással vádolta meg, ezért bíróság elé szerették volna állítani, de végül bizonyítékok hiánya miatt ejtették a vádat.

Az amerikai elnök édesapja Kenyában született. Az USA-ba utazott, hogy a Harvardon és a Hawaii Egyetemen tanuljon. Hawaii-on találkozott Ann Dunhammel, akivel 1961-ben házasodtak össze, és fél évvel később megszületett az ifjabb Barack Obama. A szülők azonban három év múlva elváltak. Obama anyjával maradt, akivel Indonéziába költöztek. Édesapja pedig 1982-ben visszatért Kenyába, ahol aztán 1982-ben autóbalesetben meghalt.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez