Körülmetélés hentes módra Dél-Afrikában

Az idén már 14 fiú halt meg, és legalább 141 került kórházba szakszerűtlenül végrehajtott körülmetélés miatt Dél-Afrikában, ahol mind a mai napig hatalmas jelentőséget tulajdonítanak a tradicionális szokásonak, illetve szertartásoknak.

„A helyzet rendkívül súlyos” – mondta Sizwe Kupelo, Eastern Cape tartomány Egészségügyi Minisztériumának szóvivője. Jelenleg kilenc olyan fiú fekszik kórházban, akinek hamarosan amputálni kell a nemi szervét, mert az a szakszerűtlenül végrehajtott körülmetélés miatt teljesen elfertőződött.

„A fiúkat rendszerint szenvedve, kiszáradva és vérezve hozzák be a kórházba, de csak akkor, ha baj van” – mondta a szóvivő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy bármilyen rutin orvosi műtétet csakis szakemberek végezhetnek, kizárólag az erre a célra megjelölt helyeken.

Ennek ellenére sokan még mindig inkább a tradicionális eljárást választják, ami ráadásul még pénzbe sem kerül. Számos afrikai törzsnél a férfivá érést jelenti a körülmetélés, amit hatalmas felhajtás övez. A szerencsétlen srácot többen lefogják, és érzéstelenítés nélkül eltávolítják a fitymáját. Ha szerencséje van, akkor fertőtlenítik és bekötözik a sebét és megússza a további komplikációkat, ha viszont nincs, akkor a fertőzésektől meghalhat, vagy jobbik esetben a kórházban köt ki.

A dél-afrikai hatóságok ezért közölték, hogy fokozott ellenőrzéseket rendeltek el és felvilágosító kampányokba kezdenek. A kórházakban egyébként 11 euróba kerül a körülmetélési műtét végrehajtása, de sokaknak ennyi pénzük sincs erre.

(Visited 10 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez