Így térítettek a jezsuiták Ecuadorban – korabeli fotók

Hogyan történt a jezsuita hittérítés Ecuadorban? A pápalátogatás kapcsán aligha lehet időszerűbb az a fotókiállítás, amely ennek a folyamatnak a fennmaradt képes dokumentumait mutatja be Madridban: fotókat az indiánok evangelizálásáról.

Így térítettek a jezsuiták Ecuadorban – korabeli fotók

Mivel a pápa éppen azokban az országokban – Ecuadorban, Bolíviában és Paraguayban – kezdte idei Latin-Amerikai körútját, ahol a legmagasabb az indián lakosság aránya, nm érdektelen annak megismertetése sem, hogy miként zajlott a bennszülöttek hittérítése. Annál is inkább, mivel a térítésben kiemelkedő jesuiták előszr jutottak el a Vatikán élére Ferenc pápa személyében.

A jesuiták a XVI. század végén hozták létre első misszióikat Ecuadorban, és ekkor láttak hozzá a ferencesekkel és a dominikánusokkal összefogva a nagyobb lakott települések térítéséhez. A munka legnagyobb része azonban még a XIX. század végén is hátra volt, ugyanis a rendek számára hozzáférhetetlen  maradt az ecuadori Amazonasvidéke, vagyis az őserdőkben élő indiánokhoz nem jutottak el.

Ekkor Gabriel García Moreno (1861-1865 és 1869-1875) elnök meghívta az országba az olasz eredetű Szalézi Szent Ferenc Társaság tagjait, hogy módszereikkel – a meggyőző pedagógiai módszerrel – közelítsék meg az indiánokat és érjék el céljaikat. A szalézi rend ugyanis a maga idejében azért alakult, hogy új, erőszakmentesj módszerekkel, a szegény rétegek körében szeretettel, meggyőzéssel, beszélgetésekkel nyerjék meg – elsősorban a  fiatalokat – az egyháznak.

A kevés, de annál értékesebb fotó ennek az Ecuadorban lezajlott térítési folyamatnak a dokumentuma és Madridban látható. Néhány kép a kiállítás anyagából.

150701193821_jesuitas_ecuador_04_624

 

 

150701193820_jesuitas_ecuador_03_624

Az első keresztény temetés Ecuadorban

150701193820_jesuitas_ecuador_01_624

A fotográfia komoly szerepet játszotta térítés során, hiszen ez volt

a legmeggyőzőbb propaganda eszköz a természeti népek körében

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez