Munkanélkülieket robbantottak fel

Legkevesebb 25 ember meghalt és 32-en megsebesültek az észak-nigériai Zariában, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy kormányzati hivatal előtt.

Főként munkanélküli általános és középiskolai tanárok álltak sorban annál a kormányzati épületnél, ahol az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát tegnap. A merénylet egészen pontosan a település Sabon Gari negyedében történt, ahol több hivatalnak is van irodája. Túlélők hatalmas robbanásról számoltak és jelezték, hogy mentősöknek járókelők segítettek felkutatni a sérülteket és mielőbb kórházba szállítani őket. A robbantásos merényletért még senki sem vállalta a felelősséget. A nigériai hatóságok azonban biztosak benne, hogy ismét a radikális iszalmista Boko Haram terrorszervezet csapott le.

A mostani támadást egyébként nem sokkal azután hajtották végre a terroristák, hogy a nigériai országos rendőrfőnök új biztonsági intézkedések bevezetését rendelte el, miután az elmúlt napokban a Boko Haram terroristái több környező településen és városban is lecsaptak. A biztonsági intézkedések értelmében a hatóságok betiltották az utcai kereskedést a nagyvárosokban. Országszerte pedig megerősítették a mecsetek és templomok védelmét is.

A Boko Haram az eltelte egy hét alatt több mint 200 ember halálát követelte különböző terrorcselekményeivel az országban. A nigériaiak pedig egyre türelmetlenebbek Buhari elnökkel szemben, aki nemrég vette át a hivatalt Goodluck Jonathantól, akinek hat év alatt sem sikerült leszámolnia a Boko Haramal. Buhari megválasztásakor azt ígérte, hogy hetek alatt leszámol a terroristákkal, de nem így történt.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a mostani robbantásos merényletek megszaporodásához nagyban hozzájárultak azok a kormányzati intézkedések, amiket nemrég vezettek be. Ilyen például a katonai ellenőrzőpontok felszámolása, ami a szakértők szerint nagyban megkönnyítette a terroristák mozgását a régióban. Erre egyébként nem rég személyesen Buhari elnök adott utasítást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez