Akiknek megváltás volna a halotti bizonyítvány

Kivégzések, történelmi emlékek rombolása – csak néhány az Iszlám Állam szörnyűségei közül. Újabb problémára hívta fel a figyelmet a Szabad Európa Rádió: nincs kenyérkereső a dzsihádista szervezethez csatlakozó férfiak hátra maradt családjaiban.

Tavaly augusztusban csatlakozott a 26 éves kazah Baglan Szalikov az Iszlám Államhoz. A fiatalember két gyermekét és feleségét hagyta a közép-kazahsztáni Zsezkazganban. Édesanyja hiába ment utána októberben, hogy hazavigye Szíriából. Az egyetlen kenyérkereső nélkül nagyon nehéz helyzetbe került a család.

Segítséget az özvegyeknek járó állami segélytől várhatnának, de az ő esetükben ez nem egyértelmű. A Szíriában elesett harcosok halálát semmilyen hivatalos dokumentum nem tudja bizonyítani. Az otthoniakat sokszor gyötri a kétség, vajon él-e még a szeretett férj, apa, fiú.

Legtöbbször a közösségi médiából értesülnek a szörnyű hírről. Általában a harcosok parancsnoka oszt meg egy képet az elhunytról és a holttestéről. Mivel azonban álnéven szerepeltetik az áldozatot, azonosítása sokszor bizonytalan.

Baglan családja hiába tartotta már meg a negyvennapos virrasztást, ez semmit nem bizonyít a hivatalok felé. Ők pedig nem fogják kivizsgálni, vajon valóban harcolt-e és elesett-e az illettő Szíriában, vagy Irakban.

Ugyanakkor az is probléma, hogy az úgynevezett „Iszlám Állam özvegyek” szégyellnek gondjaikról beszélni. A többségi társadalommal szemben, csak az ultraradikálisok körében számít dicsőségnek a terroristaszervezethez csatlakozni. Ráadásul a kazah állam sem segít, amikor a valóságosnál kevesebb kazah csatlakozóról számol be. A hivatalos 150 fős adatot valójában jóval magasabbra becsülik a szakértők.

Baglan családja számára az egyetlen megoldás az lehet, ha elveszettnek nyilváníttatják a férfit. Így talán számíthatnak némi segélyre a hivataltól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez