Ahol lebontották a menekülteket elzáró kerítést

A menekültek démonizálása helyett többször is fogadott be migránsokat a Fülöp-szigetek kormánya 1923 és 2000 között. A kommunista hatalom ellen menekülő oroszokat kétszer is – írja az állami orosz napilap, a Roszszijszkaja Gazeta nemzetközi portálja, a Russia Beyond the Headlines.

Tiempo Ruso, azaz az oroszok idejeként emlegetik az 1948-1953-as időszakot a fülöp-szigeteki Tubabao-n. Az ázsiai állam ekkor fogadott be másodszorra orosz menekülteket.

A bolsevikok Oroszországából Kínába menekülőket továbbállásra kényszerítette a kommunista hatalomátvétel az 1940-es évek végén. Sokaktól kértek segítséget, de szimpátián kívül egyik állam sem akarta őket befogadni. Végül a hatezres közösség a Fülöp-szigeteken kapott új otthont – számol be a President Elpido Quirino Foundation friss tanulmánya.

A menekültek érkezése előtt Tubabao szigetén halászcsaládok apró közössége élt. A főleg az orosz értelmiségből érkező menekültek tudásukkal jelentősen javították az életkörülményeket a szigeten. Magát a menekülttábort 14 kerületre osztották, amelyet választott vezetők irányítottak. Ugyanakkor szerveztek maguknak menzákat, iskolákat, kórházat és rendőrséget is.

A bolsevikok elől menekülő fehér oroszokról szóló könyvében, Larissza Goncsarova történész azt is leírta, hogy szabadtéri mozit, színtársulatot, de még zongora-, és táncórákat is szerveztek a szigeten.

Az akkori államelnök, Elpido Quirino 1949 októberében látogatta meg az orosz menekülttábort és elrendelte, bontsák le a kerítéseit. A következő években más országokba telepedett a menekültek nagy része. Legtöbben az Egyesült Államokba, Ausztráliába és Dél-Amerikába költöztek. Jelenleg körülbelül 40 orosz család él Manilában. Az egykori menekülttábor lakói és leszármazottaik rendszeresen visszajárnak Tubabao szigetére, hogy megemlékezzenek a régi időkről és kifejezzék hálájukat a helyieknek.

Hogy a Fülöp-szigetek mennyire volt befogadó az elmúlt évszázadban, azt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága manilai képviselője, Bernard Kerblat is elismerte a Rappler hírportálnak adott korábbi interjújában. Összesen kilencszer fogadtak be menekülteket 1923 és 2000 között.

Amikor még amerikai félgyarmat volt a Fülöp-szigetek, négy hullámban érkeztek a menekültek. Legelőször 800 orosz 1923-ban, körülbelül 1.200 európai zsidó 1934 és 1940 között, 200 spanyol köztársaságpárti 1939-ben és több ezer kínai 1940-ben.

A híres despota elnök, Ferdinand Marcos uralma alatt vietnami és iráni menekülteket fogadott az ország. 1980 és 1994 között Laoszból, Kambodzsából és Vietnamból érkező indokínaiaknak menekült szállást, 2000-ben az Indonéziától elszakadni kívánó 650 kelet-timorinak pedig ideiglenes védelmet adtak a Fülöp-szigeteken.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez