Élet az ebola után

És beszállt önállóan a Világbank, az Európai Unió és az Afrikai Fejlesztési Bank mellett az Iszlám Fejlesztési Bank is. Kicsivel több felajánlást tettek, mint amennyi a szakértői számítások szerint Guinea, Libéria, Siera Leone számára a társadalmi, gazdasági újrainduláshoz szükséges.

Mintegy 3,4 milliárd dollárt ajánlottak fel az ebolajárvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országok támogatására pénteken a New Yorkban megrendezett ENSZ-donorkonferencia résztvevői. Helen Clark, a világszervezet Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetője elmondta, hogy a korábbi felajánlásokkal együtt összesen 5,2 milliárd dollárt sikerült összegyűjteni Guinea, Libéria és Sierra Leone számára. Az ENSZ korábban azt közölte, hogy a három országnak a következő két évben 3,2 milliárd dollárra lesz szüksége az újjáépítésre és a gazdasági helyzet stabilizálására.

Libéria elnöke ugyanakkor arra kérte az adományozó értekezleten részt vevő államokat, hogy engedjék el a nyugat-afrikai országok adósságát. “Nagy tétje van a világ számára, hogy mi miként reagálunk erre a globális fenyegetésre” – jelentette ki Ellen Johnson-Sirleaf, hangsúlyozva, hogy a járványok a terrorizmushoz hasonlóan nem ismernek határokat. Az államfő hozzátette, a támogatás “milliók számára fog esélyt adni az életük újjáépítésére, valamint elősegíti a térség stabilitását”.

A hivatalos tájékoztatás szerint Nagy-Britannia 381 millió, az Egyesült Államok 266 millió, Németország 220 millió dollárt ajánlott fel. A Világbank 650 millió dollárral, az Európai Unió 500 millióval, az Afrikai Fejlesztési Bank 745 millióval, az Iszlám Fejlesztési Bank pedig 360 millióval támogatja a helyreállítást.

“Még nem lélegezhetünk fel, ehelyett vegyünk egy nagy levegőt és fejezzük be a munkát” – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Neven Mimica nemzetközi fejlesztésért felelős uniós biztos pénteken arra emlékeztetett, hogy a járvány nem csak egészségügyi katasztrófa, de súlyos károkat okozott a gazdaságban, az oktatásban és a kereskedelem területén is, ezért is kell ezeknek az országoknak ilyen szerteágazó területeken segítséget nyújtani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2014 márciusa óta több mint 27 ezer embert fertőzött meg a vírus, és mintegy 11 200 ember halt bele a betegségbe. Szinte az összes eset Guineában, Sierra Leonéban és Libériában történt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez