Keresztve feszítve várták a munkások a pápát

Paraguayi munkások nem mindennapi módon akarták felhívni a pápa figyelmét az őket ért igazságtalanságra: tíz nappal a pápa látogatása előtt keresztre szögeltették magukat abban a reményben, hogy Ferenc pápa felkeresi és meghallgatja őket.

Az Itaipu gát építésén alkalmazott több munkás fizetésének elmaradása miatt tiltakozott ily módon: a hét dolgozó a megígért kompenzálást követeli a hatalmas beruházás vezetőitől. A tiltakozók hatalmas fakeresztre feszítették magukat és a paraguayi fővárosban, a brazil nagykövetség előtt kifesztítették az országban éppen látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő képét. A követelésük az, hogy azonos fizetést kapjanak az építkezésen dolgozó brazil munkásokkal.

150710163200_paraguay_crucificados_624

,,Reméljük, hogy a pápa meghallja a követelénket és segítségünkre lesz – mondták. ,,Kristus kereszthalált halt és ezzel megmentett bennünket, most rajtuk a sor” – mondták. ,,Sok munkatárunk meghalt már de azon kevesek, akik még élnek, harclnak az ő iagzukért is” – nyilatkozták.

Ezek a szokatlan tiltakozások bizonyos mértékig mindennaposakká váltak Paraguayban. 2014-ben az autóbuszsofőröl feszitették keresztre magukat abban a reményben, hogy kikövetelik igazukat a kormánytól: adjon nekik új útvonalakat, hogy dolgozhassanak.

A pápa pénteken és szombaton járt Paraguayban, találkozott az államfővel, meglátogatott egy gyermekkórházat és hatalmas szabadtéri misét tartott a fővárosban, ahol fiatalokkal és a civil társadalom képviselőivel találkozott.

Ferenc pápa vasárnap elutazott Latin-Amerikából, ahol a térség legszegényebb országait kereste fel. Járt Ecuadorban, Bolíviában és Paraguayban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez