Meghalt Mario apja, a Nintendo elnöke

Szomorú napja ez a videojáték világnak. Ma reggel a Nintendo kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a cég szeretett elnök-vezérigazgatója, Szatoru Ivata július 11-én elhunyt a kórházban. Ivata volt az első vezérigazgató, akinek nem volt közvetlen kapcsolata az alapító családdal, a Jamaucsikkal.

A Nintendo tavaly adott ki egy nyilatkozatot arról, hogy Ivata nem lesz ott a 2015-ös E3 videójáték-expón, egészségügyi okok miatt. Ez volt az első jele annak, hogy az epevezeték-betegsége súlyos.

Az 55 évesen elhunyt Ivata azután lépett be a videójátékok világába, hogy elvégezte a főiskolát. Csatlakozott a híres HAL Laboratory-hoz, és számos klasszikus megteremtésében segédkezett, olyanokéban, mint például a Kirby, az Earthbound és a Balloon Fight. Ezek a játékok sokakat egész életükben elkísérnek.

A HAL Laboratory-nak és a Nintendo-nak régóta igen meghitt kapcsolata volt, a két stúdió gyakran szorosan együttműködött exkluzív Nintendo játékokban. Ennek köszönhetően lett Ivata a kiotói székhelyű vállalatóriás projektvezetője 2000-ben. Miután a Nintendo-nál kezdett dolgozni, ismét bebizonyította, hogy tehetséges és szenvedélyes a játékkészítésben. Számos más klasszikus játék megjelenése is köthető a nevéhez. Ilyen az Animal Crossing, a Mario és a Legend of Zelda. A családi játékok, valamint az olyan konzolok, mint a sikeres Nintendo Wii vagy a Nintendo DS hordozható videojáték-konzol, mind Ivata igazgatósága és felügyelete alatt jelentek meg.

SatoruIwata1307a

2002-től, mióta a Nintendo élén állt, arról volt különösen ismert, hogy aktívan foglalkozik a rajongókkal. Számos előadást tartott, rendszeresen válaszolt a játékosok kérdéseire, sok interjút adott. Még egy “Ivata válaszol” című sorozat is futott vele. Ilyen nyilvános interakciót kevés igazgató csinál.

A cég számos életminőséget javító programot is indított, ugyancsak Ivata vezetésével. Ilyen például az egészséges monitorok kifejlesztése. Nem kétséges, hogy Ivata nagyon fog hiányozni cégnek, valamint az egész videójáték-közösségnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez