Pánik és halottak egy vallási fesztiválon

Legalább 22 ember meghalt az indiai Puskaralu vallási fesztiválon kitört tülekedésben kedden.

Arun Kumar, Ándhra Prades állam kormányzójának elmondása szerint a fürdési rítussal egybekötött dél-indiai hindu fesztiválon tömegpánik tört ki, amikor több tízezer ember előrenyomult, hogy megmártózzon a Godávari folyóban, Rádzsamundriban. A lökdösődésben legalább huszonketten életüket vesztették, és húszan megsérültek.

A rendőrség elmondása szerint a pánikot néhány zarándok okozta, akik visszafordultak, hogy visszaszerezzék a folyópartra sietéskor elhagyott cipőiket.

Narendra Modi miniszterelnök a Twitter közösségi oldalon részvétét nyilvánította az elhunytak családjainak, illetve sajnálatát fejezte ki a halálesetek miatt.

A Puskaralu fesztivált csupán tizenkét évente rendezik meg. A résztvevők úgy vélik, hogy a folyóban való megmártózás megszabadítja őket bűneiktől. A hinduk hite szerint idén a csillagok különösen szerencsésen állnak, és egy fürdőzés olyan szerencsét hoz, amire csak 144 évente adatik lehetőség.

Indiában gyakran fordul elő halállal végződő tömegpánik vallási események alatt, mert ilyenkor kis területen nagy tömeg gyűlik össze, a biztonsági óvintézkedések pedig nem elegendőek. 2013 októberében a közép-indiai Madhja Prades államban kitört tömegpánikban több mint 110 embert, elsősorban nőket és gyerekeket tapostak halálra.

Rádzsamundri 450 kilométerre keletre fekszik Haidarábádtól, két állam, Ándhra Prades és a nemrég létrehozott Telangána közös fővárosától. A két államon áthaladó Godávari mellett zajló fesztiválra idén a 12 nap alatt közel 24 millió embert várnak.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez