Mexikó 3,8 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Guzman fejére

Ha valami rosszul jött a mexikói kormánynak, az Joaquin Guzman szökése: soha nem látott méységekbe taszítptta a jelenlegi vezetés tekitélyét, kétségbe vonta az eddigi terrorelhárítás kiadásait, nevetségessé tette a drogelleens háborút és a turista szezon közepén teleszórta az országot gépfegyveres rendőrökkel. Utóbbi pedig aligha növeli az odalátogatók konfortérzetét.

 

 

Guzman szökésének talán a legsúlyosabb kihatása mégis az a mélységes korrupció, amely áthatja az egész rendszert: a rosszul fizetett alkalamazott mindenütt korrumpálható és ezért ő aligha tehető felelőssé. A felelősség azoké, akik beszedik az állam fenntartására szükséges összeget, majd zsebreteszik vagy a maguk kényelmére költik el. Ez az a gondolatmenet, amely az egyszerű, a leggazdagabb elittől lefelé lévő mexikói fejében megfogant. Ezt bizonyít a keserű viccek, amelyek a Guzman-ügyet kísérik.

A mexikóvárostól mintegy 90 kilométerre lévő El Altiplano börtön azóta a kormány tagjainak ,,találkahelye”. Jönnek és nézik, mi történhetett, hogy a vieokamerával megfigyelt  folyosóról eltűnt az intézmény ,,első számú rabja” és nem is akárhogy: luxusfolyosón távozott, amelyet valakik hosszú időn át ástak neki, bevezették oda az áramot, vilűgítást szereltek és a 1,5 kilométeres földalatti folyosón a szellőzé is biztosított volt. Vagyis itt semmit sem bíztak a véletlenre és mindennek az elkészítéséhez emberre, eszközökre, időre volt szükség. De sikerült és ez most a mexikói biztonsági rendszer szégyene – mondják.

S mindezt a 3,8 millió dollár sem fogja tisztára mosni.

A narkóbáró utáni hajtóvadászat átnyúlik az országhatárokon túlra is: uatemala is megerősítette a biztonsági ellenőrzéseket, a határátlépés kiemelt figyelmet kapott. Azt aligha gondolják, hogy az Egyesült Államokban is kiemleten keresett személy éppen oda menekülne, de semmit sem zárnak ki. Fokozták az ellenőrzéseket Kalifornia és Texas államokban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez