Megszületett a megállapodás az iráni atomprogramról

Hivatalosan is jóváhagyták kedden az Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között létrejött az iráni atomprogramról szóló megállapodást – jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter kedden Bécsben.

 

A nagy jelentőségű megállapodást a Teherán atomprogramja körül Irán és a hatok elnevezésű országcsoport (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között tizenhárom éve fennálló vitát követően fogadták el a felek. A most bejelentett egyezmény célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserében a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket.
Mogherini történelmi napról beszélt és kijelentette: a megállapodás azért fontos, mert a bizalom megerősítésében segít.
Dzsavad Zarif külügyminiszter Bécsben az Irán és a hatok elnevezésű országcsoporttal kötött megállapodás kapcsán kijelentette, “új fejezet nyílik” országa és a nagyhatalmak között.
Irán ígéretet tett, hogy az urándúsításhoz használatos nagyteljesítményű centrifugák számát tíz éven belül kétharmadára csökkenti. Egy Bécsben kedden bemutatott iráni dokumentum szerint a natanzi létesítményben 5060, a fordói nukleáris komplexumban további 1044 maradhat, azonban ezeket nem használhatják urándúsításhoz. Jelenleg Iránban 19 ezer centrifuga van, azonban ezek közül kevesebb mint tízezer működik.
A megállapodás szerint az Irán elleni nemzetközi szankciókat legkorábban 2016-tól lépésenként oldják fel, és amennyiben az ország vét a rögzített kötelezettségei ellen, a szankciók ismételten életbe lépnek – közölte egy Bécsben tartózkodó francia diplomata. Tájékoztatása szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) várhatóan december közepén összeül, hogy mérlegelje, betartotta-e Teherán vállalt kötelezettségeit, és amennyiben az ENSZ szakosított szervezete zöld utat ad, feloldják a kényszerintézkedések egy részét.
Haszan Róháni iráni elnök keddi Twitter-üzenetében úgy vélte, hogy a megállapodással “megoldódott egy válság, amely nem volt szükségszerű”, és most közösen koncentrálhatnak olyan kihívásokra, mint például az Iszlám Állam nevű dzsihadista fegyveres szervezet elleni fellépés. Hozzátette, hogy “a megállapodás építő jellegű mindkét félnek”.
Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója kedden közölte: “menetrendet” írt alá a NAÜ és Irán kedden azzal a céllal, hogy az év végéig tisztázzák az iráni atomprogram kapcsán fennálló nyitott kérdéseket. A főigazgató 2015. december 15-ig rendelkezésre bocsátja a végső értékelését a jelenlegi és múltbeli rendezetlen kérdések megoldásának. Közölte: bízik abban, hogy a NAÜ képes felügyelni a vitatott iráni nukleáris programról szóló egyezségben foglaltak betartását. Tájékoztatása szerint a NAÜ “külön megegyezés” keretében engedélyt kapott a Teherántól 20 kilométerrel délkeletre található parcsini katonai támaszponton történő vizsgálódásra.
A most bejelentett megállapodás komoly belpolitikai sikert jelent az iráni elnök számára. Roháni előtt azonban újabb kihívások állnak, mégpedig hogy a szankciók feloldásával hozzá tud-e járulni Irán gazdasági stabilizálódáshoz. Teherán bízik abban, hogy a nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz való hozzáférése és kereskedelmi kapcsolatai normalizálódni fognak. A gazdaság a következő években a szakértői becslések szerint kétszer olyan gyorsan növekedhet, mintha nem született volna megállapodás. Amennyiben gyorsan történnek a gazdasági változások, az a jelenlegi elnök, Roháni számára pozitívan befolyásolhatja majd a 2016-ban tartott parlamenti választások kimenetelét, és a 2017-es újraválasztását.
Az egyezség létrejöttétől az irániak konkrét eredményeket várnak. Az osztrák közszolgálati média (ORF) híradója szerint az iráni belügyminisztérium jóváhagyta, hogy megállapodás esetén az utcán ünnepeljenek Teheránban, ugyanis az irániak már nagyon várják a nemzetközi szankciók feloldását, amelyek megnehezítik a mindennapi életüket.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez