Ferenc pápa ajándékai: a sarló-kalapács formájú feszület nincs egyedül

Hazaérkezett latin-Amerikai kőrútjáról Ferenc pápa és magával vitte azokat az ajándékokat, amelyeket látogatása során kapott. Benéztünk a pápa ajándékai közé: íme egy rövid felsorolás a legizgalmasabb adományokból.

A világ már megismerte a sarló és kalapács formájú feszületet, a bolíviai elnök ajándékát. Sokan azt hitték, hogy Evo M nem mindennapi emléktárgya legalábbis egy kis rosszallást vált majd ki, de ez a pápa nem olyan: Papa Francisco kifejezetten találékonynak nevezte a sajátos keresztet.

De  furcsa ajándékokban nincs hiány a Szentszék gyűjteményében. Ferenc pápa két éves pápasága alatt igencsak sokféle ajndék költözött be a vatikán erre rendszeresített raktárába.

Ilyen például a római jezsuita diákok által neki adományozott drón, amely lehetővé tenné, hogy a Vatikán felett tegyen egy kört a filmes kamerával felszerelt szerkezet. Eddig még nem vették igénybe.

Aztán itt van egy trikó, amelyet egy harlemi focicsapat adott a pápának. A trikón rajta van a pápa aláírása és a 90-es számot viseli, ekkor alakult a csapatuk.

Angela Merkel német kancellár egy Johann Sebastian Bach műveit tartalmazó CD-sorozatot vitt magával, ebben a nagy mester műveit 107 CD tartalmazza. Nincs hír arról, hogy a Bach-összest meghallgatta-e már Ferenc Pápa.

S ha már a zenénél tartunk, ott van Sor Cristina Scuccia apáca első lemeze, aki megnyerte a ,,La Voz” nevű olasz énekes versenyt. A lemezen hallható Madonna “Like A Virgen” (Mint egy szűz) című dala is az apáca előadásában.

Benjamín Netanjahu izraeli miniszterelnök  pedig egy vaskos könyvet ajándékozott a pápának a 15. századi inkvizícióról azzal a mondattal, hogy ebben van a zsidók és a keresztények közös múltjának első emléke.

Renzo Zocca olasz szerzetes egy Renault4-es autóval lepte meg a pápát: a kocsiban már 300.000 kilométer van és 30 évvel ezelőtt helyezték forgalomba.

Az argentin focisztár, Lionel Messi is járt a pápánál és ő egy olajfa tövet hozott el Rómába.

De van a gyűjteményben egy Harley-Davidson motorkerékpár is az azonos nevű cégtől és ezt még egy bőr motoros dzsekivel is megtoldották, valamint egy 110 évvel ezelőtti példányt mutató festményt is mellékeltek hozzá.  Cristina Fernández argentin elnök asszony sem maradhat ki a sorból: ő egy díszes mate-tea készítésére alkalmas edényt hozott el Rómába egy poncsó kíséretében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez