“Nem tudtam, hogy szex után teherbe eshetek”

Burkina Fasónak sürgősen enyhítenie kell a nők országszerte válságos helyzetén, amelyben a kényszer- és korai házasság, a nem kívánt terhesség és a hiányos szexuális felvilágosítás lányok és nők százezreit alacsonyítja le másodrangú állampolgárrá – jelentette ki az Amnesty International.

Az Amnesty International ma indítja „Az én testem, az én jogaim” (My Body, My Rights) kampányát Burkina Fasóban egy emberi jogi kiáltvány megjelentetésével, amelyben felszólítják a 2015. október 11-i választások elnök- és képviselőjelöltjeit, hogy határozottabb álláspont mellett kötelezzék el magukat a kényszer- és korai házasság témában, valamint könnyítsék meg a nők és lányok számára a fogamzásgátláshoz, valamint a szexuális és fogamzással kapcsolatos egészségügyi információkhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

“Egy ma Burkina Fasóban felnövő fiatal lány egy sor akadállyal néz szembe, amelyek meggátolják, hogy valóra váltsa élete vágyait és álmait. A családja férjhez adhatja, és még ha meg is engedhetné magának a fogamzásgátlást, a partnere akkor is visszautasíthatja használatát vagy megtilthatja, hogy használja” – mondta Alioune Tine, az Amnesty International nyugat és közép-afrikai igazgatója. “A burkinai hatóságok túl hosszú ideje hanyagolják már el a nők és lányok jogait. Ennek az orvoslása, valamint a nők és lányok előtt álló akadályok lebontása minden egyes választási jelölt központi célja kell hogy legyen.”

Bár a nemek közti egyenlőséget Burkina Faso alkotmánya és törvényei védik, a gyakorlatban a nők genitális csonkítása, a kényszer- és korai házasság, valamint a családon belüli erőszak elterjedtek. Nők és lányok mesélték az Amnesty International-nek, hogy a terhességről és házasságról szóló döntéseket gyakran a férfi családtagok hozzák meg. Ennek eredményeként Burkina Fasóban a nőknek csupán 17 százaléka használ valamilyen fogamzásgátló eszközt, évente pedig több mint kétezer nő hal bele a szülésbe.

Akadályok a szexuális- és fogamzással kapcsolatos egészség, valamint a fogamzásgátláshoz való hozzáférés során

Nagyon elterjedt, hogy a férfiak erőszakkal való fenyegetéssel akadályozzák meg, hogy a feleségeik fogamzásgátló eszközt használjanak. Therese, egy 23 éves gyümölcsárus és háromgyermekes anyuka ezt mondta az Amnesty International-nek: „Mióta a második gyermeket megszültem, titokban szedem a fogamzásgátló tablettáimat, amik olcsóbbak is számomra, mint más módszerek. A férjem nem tud a fogamzásgátlásról. Azt hiszi, hogy betegségeket okoz és azzal fenyeget, hogy bezár, ha megbetegszem miatta.”

Az egyéb akadályok közt, amelyekkel a nőknek szembe kell nézniük a fogamzásgátláshoz való hozzáférés során, ott vannak a magas költségek és az átfogó szexuális felvilágosításhoz való hozzáférés hiánya. Mariama, egy 24 éves háromgyermekes édesanya elmondta az Amnesty International-nek, hogy a felvilágosítás hiánya hogyan vezethet nem kívánt terhességhez: „Mikor először közösültem és terhes lettem, nem is tudtam, hogy szex után teherbe eshetek. Semmit sem tudtam a fogamzásgátlásról. Miután az első gyermekem megszületett, újra terhes lettem. Nem használtam semmilyen fogamzásgátló módszert, mert még mindig nem tudtam, mit tegyek.”

A kényszer- és korai házasságok aggasztó arányai

Burkina Faso következő kormányának választ kell adnia a korai házasságok aggasztó arányaira; a nemzeti törvénykezés áttekintésével biztosítania kell, hogy a korai házasságot tiltó törvényeket betartatják, beleértve azoknak a családoknak a szankcionálását is, akik a lányokat beleegyezésük nélkül adják férjhez – közölte az Amnesty International. Afrikában Burkina Fasóban a hatodik legmagasabb a korai házasságok aránya, mivel a lányok 52 százaléka 18 éves korára házas, és majdnem 50 százalékuk ekkorra már anya is.

Malaika elmenekült otthonról, hogy ezáltal elkerülje, hogy a szülei férjhez adják. Amikor a rendőrség elfogta, azt mondták neki, hogy menjen vissza az anyjához és apjához, mesélte az Amnesty International-nek: „15 éves voltam, amikor a szüleim egy 75 éves öregemberhez akartak feleségül adni. Öregebb, mint az apám, és már van három felesége és velem egyidős lányai. Azon a napon, amikor be kellett volna mutatniuk az öregembernek, megmondtam a szüleimnek, hogy nem értek egyet a választásukkal és be akarom fejezni a tanulmányaimat. Azt mondták, hogy hozzá kell mennem ahhoz, akit ők választottak és nincs más választásom, mint hogy elfogadjam a döntésüket.”

„Az Amnesty International felszólít minden képviselő-, és elnökjelöltet, hogy írják alá az emberi jogi kiáltványát és kötelezzék el magukat olyan valódi változtatások meghozatala mellett, amelyek képessé teszik a nőket és lányokat, hogy alapvető döntéseket hozhassanak saját testükkel, valamint szexuális és reproduktív jogaikkal kapcsolatban” – hangsúlyozta Alioune Tine. „Bárki is akarja vezetni az országot a jövőben, annak véget kell vetnie ennek a diszkriminációnak a fiatalokkal szemben. A gyermekkort rövidre nyesik, a nőket és lányokat megfosztják attól, hogy döntést hozhassanak saját életükkel és testükkel kapcsolatban. Ma Burkina Fasóban a nők és lányok nem mindig választhatják meg szabadon, hogy mikor és kivel házasodnak, mikor szülnek gyereket és hányat – ennek meg kell változnia.”

Kiegészítő információk

Az Amnesty International globális kampánya „Az én testem, az én jogaim” (My Body, My Rights) azon kormányzati törekvések ellen irányul, amelyek a nők és lányok emberi jogainak korlátozását eredményezik. A kampány El Salvadorban és Írországban már zajlik.

Burkina Fasóban célja a figyelemfelhívás azokra az akadályokra, amelyek a nők és lányok előtt állnak. Hirdetéseken, koncerteken és egyéb eseményeken zajló akciókon keresztül (pl. az Amnesty International támogatói ingyen óvszereket osztogatnak) hangsúlyozzák a fogamzásgátláshoz való hozzáférés szükségességét.

A kampány részeként az Amnesty International a Nemzetközi Nőnapon, 2016. március 8-án kiad egy jelentést a nőket és lányokat érintő válságról Burkina Fasóban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez