Előrehozott választások Oroszországban

A 2017-es költségvetést már az új összetételű parlament honatyái szavazhatják majd meg, miután 2016 decembere helyett szeptemberben lesznek a parlamenti választások.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében a 2016-os parlamenti választásokat a szokásos decemberi időpont helyett szeptemberben tartják meg – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata. Oroszországban az ötévenként megtartandó parlamenti választásokat hagyományosan december első vasárnapján tartják. A kiadott közlemény szerint jövőre azonban szeptember harmadik vasárnapján, azaz szeptember 18-án rendezik.

Az orosz duma képviselői július 3-án döntöttek a választás előbbre hozataláról, amit két nappal később a parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács is jóváhagyott. Szergej Nariskin, a Duma elnöke szerint így a 2017-es költségvetést, amelyről 2016 szeptemberében döntenek már az új összetételű parlament honatyái szavazhatják majd meg.

“Ésszerűnek tartom, hogy az új büdzsét azok szavazzák meg, akik felelősek lesznek a megvalósításért, és azt ellenőrzik majd” – mondta Nariskin nem sokkal a törvény elfogadása előtt. Oroszországban eddig a helyhatósági választásokat hagyományosan szeptember második vasárnapján tartották, jövőre azonban azok is, kivételesen, szeptember 18-án lesznek.

Korábban Jevgenyij Gontmaher neves orosz közgazdász úgy vélekedett, hogy a parlamenti választások időpontjának megváltoztatására egy előre hozott elnökválasztás érdekében van szükség.

Vlagyimir Putyint 2012 márciusában választották meg harmadszor is orosz államfőnek, de nem egyszer jelezte már, hogy kész újra indulni a posztért. A törvény szerint 2018 márciusában lenne újabb elnökválasztás, de egyes szakértők úgy vélik, hogy a nyugati szankciók okozta jelenlegi gazdasági gondok – növekvő árak és csökkenő jövedelmek – közepette az orosz társadalom türelme addig nem tartana ki. Egyes politológusok feltételezése szerint 2017 szeptemberére hoznák előbbre az elnökválasztást.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez