Így látják Indonéziában Magyarország legfiatalabb nagykövetét

Magyarország legfiatalabb nagykövetének nagy céljai vannak Indonéziában. Ezzel a címmel mutatja be a 32 éves Németh-Pach Juditot az ottani angol nyelvű napilap, a Jakarta Globe.

Magyarország indonéziai nagykövete mesésen nézett ki sárga ruhájában és piros körömcipőjében azon a délutánon, de a mosolya túlragyogta az öltözékét is. Valahogy így kezdi Németh-Pach Judittal készített interjúját a Jakarta Globe. A cikkből kiderül, hogy a fiatal magyar diplomata alig 22 éves volt, amikor a karrierjét kezdte, igaz, még sajtósként, majd szóvivőként: a köztársasági elnök munkatársa volt. Akkor jutott el először Indonéziába, 2008-ban. Az államfői küldöttség tagjaként járt Jáva nyugati részén, a Tangkuban Parahu vulkánnál. A szigetvilág szerelem volt az első látásra, ahogy mondja, Indonézia elrabolta a szívét. Így aztán, amikor a magyar kormány felajánlotta neki az ottani nagyköveti posztot, boldogan mondott igent.

pachjudit

Férje, aki szakmán kívüli, szintén nagyon izgatott volt. Fogta a Lonely Planet útikönyvét, és mindent bejelölt, amit látniuk kell arrafelé – meséli nevetve a nagykövet asszony. Aztán januárban megérkeztek Jakartába, és úgy találták: sokféle szempontból fantasztikus helyen vannak.  “Saya mulai belajar Bahasa”.  Nekiláttam a nyelvtanulásnak – mondja az indonéz újságírónak indonéz nyelven Németh-Pach Judit, de hozzáteszi: Tapi saya bicara sedikit. Vagyis még csak kicsit beszéli. Mindketten vegák, imádják az indonéz konyhát, sorolja is kedvenc ottani ételeit. Lelkes sziklamászók, májusban végigjárták a gyönyörű Harau völgyet, Nyugat-Szumátrán.

Szeretik az indonéziai táncokat is, lenyűgözi őket, hogy minden szigeten, minden régióban másképp táncolnak az emberek. Ha 100 kilométerrel odébb megy az ember, már minden egészen más. És jó, hogy Indonézia oly sok vallás és kultúra olvasztótégelye. A nagykövet asszony szerint az indonéz és a magyar emberek sokban hasonlítanak egymásra. Főleg a gondolkodásmódjuk. És hasonló a történelmi hátterük is, akárcsak a kihívások, amelyekkel szmbe kell nézniük. És ez jó alap az együttműködésre a gazdaságban és a kereskedelemben, Magyarországon például nagy igény volna trópusi gyümölcsökre, teára, kakaóra, kávéra. És ha Közép- vagy Kelet-Európába akarnak eljutni az indonéz cégek, ami nagy piac, akkor Magyarország lehet számukra a tökéletes csomópont.

Magyarország viszont technológiával tudja segíteni Indonéziát – mondja a nagykövet. Az IT cégek közül például nagyon jó banki szoftverekre szerződött már le az ottani pénzintézetekkel a Trasset, a Budapesti Vízművek pedig éppen most tárgyal a jakartai tartományi kormánnyal víztisztítókról. A magyar cég már tendert nyert 35 indonéziai falu ivóvízellátására. Ez jó hír Németh-Pach Judit szerint, a technológia Magyarországról jön, a megvalósítás közös, a logisztika, a vezetékek kiépítése az indonéz vállalatok feladata.

A nagykövet egymás után sorolja a terveket az együttműködésre, szót ejt arról, hogy Magyarország 50 indonéziai diáknak adna ösztöndíjat, a két ország közös kutatócsoportokat állítana fel, például mezőgazdasági vagy halászati kutatásokra. De szó esik csereprogramokról is, és természetesen a turizmusról, látványosságokról, fürdőkról, a magyar Nobel-díjasokról, IT start-upokról, gazdasági sikerekről. A kövtkező három évben azt szeretné elérni Magyarország legfiatalabb nagykövete, hogy Magyarországra Európa vibráló arcaként tekintsenek Indonéziában, egy olyan központként, ahonnét elérhető az európai piac, és hogy Indonézia vegyen részt a kreatív, újszerű magyar gondolkodásmódban.

(Visited 25 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez