Rabszolgának adja el alattvalóit Észak-Korea diktátora

Sajátosan próbál bevételhez jutni Kim Dzsong Un. Külföldön dolgoztatja az észak-koreaiakat – legalább is ezt állítja a brit BBC friss riportja.

Amellett, hogy a lakosság nagy része gyakorlatilag éhezik, igen nehezen jut értékálló valutához Phenjan. Maguk az észak-koreai állampolgárok jelentik az egyik forrást, akiket külföldi építkezésekre küldenek.

Legtöbbjük az Orosz Távol-Keleten dolgozik, ahol jelenleg sok állami beruházást valósítanak meg lehetőleg minél olcsóbban. A BBC szerint észak-koreaiak tízezreit adják kölcsön oroszországi munkákra. Szigorúan őrzött épületekben laknak és félnek beszélni, nehogy az otthoniakkal zsarolják meg őket.

Hiába próbál meg néhányuk menekült státuszt kérni, az orosz hatóságok hazatoloncolják őket. Pedig joguk volna az eljáráshoz, hangsúlyozza Szvetlana Ganuskina orosz emberi jogi aktivista. A kétes brigádokkal kapcsolatban az egyik orosz építkezési vállalkozó elmondta, hogy már régen nem szemet huny a dolog felett. Mindezzel azonban Oroszország súlyosan megsérti a nemzetközi jogot.

A brit újságírók az orosz fejlesztési minisztert, Alekszej Uljukajevet is megkérdezték a témáról. Szerinte aligha hasznos összekapcsolni az észak-koreai gazdasági és politikai rendszereket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez