Lanyha érdeklődés volt a mexikói olajmezők tulajdonlása iránt

Történelmi napnak nevezték, de a sikertelenség napja lett: Mexikónak nem sikerült a várt eredményt elérni az ország olajiparának privatázálásakor. Meghirdették az olajlelőhelyeket és a licitálásra jelentkezők száma messze a várt alatt maradt.

 

Mindössze két helyen sikerült elérni a várt ajánlat 30 százalékát – ez volt a  privatizációs célok előtt kitűzött minimum. Juan Carlos Zepeda, az 1938 óta állami tulajdonban lévő olajmezők eladásáért felelős bizottság vezetője kénytelen volt elismerni, hogy a kormány ,,nagy lépése” nem hozta meg a várt eredményt. A mostani első licitálási fordulót még négy  követi majd: ezekben olyan lelőhelyeknek keresnek gazdát, amely többsége a viz alatt, a tengeri talapzatban található, de nem tartozik a legköltségesebb kitermelőhelyek közé. A mexikói kormány ettől a privatizációs lépéstől átlagban lelőhelyenként 1.300 millió dollárt remél.

Ebben az első, most lezajlott fordulóban 24 vállalat kapott licitálási lehetőséget, de közülük végül 9 jelent meg  tényleges en – ezeket a fordulókat az interneten figyelemmel lehet kísérni. A mexikói cégek közül a  Sierra Oil & Gas, a Talos Energía és a Premier Oil nyújtott be ajánlatot a meghirdetett olajmezők valamelyikére. Az olajlelőhelyek többségénél nem történt értékelhető pályázás. A licitálás következő fordulója szeptemben 30-án lesz.

Az országban nagy vitát váltott ki, amikor a jelenlegi mexikói vezetés hozzányúlt a Pemex állami olajvállalat 70 éves olajmonopóliumához: az olaj az egyszerű, nem gazdasági alapon gondolkodó mexikóiaknak a nemzeti vagyon fontos része. Mexikó jelenleg 2,26 millió hordónyi olajat hoz felszínre naponta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez