Culiacánban, a drogbáró szülővárosában Guzman népszerűbb mint a kormány

Nem az első eset, hogy a nemzetközileg lőrözött bűnöző hazájában nemzeti hős:így volt ez a kolumbiai drogbáróval, Pablo Escobarral és így van ez Joaquín Guzmannal. Amikor megszökött a börtönből, nem kevesen ugrottak fel örömükben: ,,megszökött, ő a legjobb!”

Culiacánban, a drogbáró szülővárosában Guzman népszerűbb mint a kormány

Culiacánban, El Chapo szülővárosában –  ahogy itt nevezik a jelenlegi legbefolyásosabb drogbárót – örömfelvonulást tartottak ahírre és az egész hetet az ünnepségeknek szentelik. ,,Sokkal inkább elnök, mint Enrique Peña Nieto, a hivatalos elnök” – mondják róla. A Sinaloa drogkartell városában és Meixkó más részein is az a tény, hogy megszökött a legjobban őrzött börtönből, a kormány elleni elégedetlenség szimbólumává emelte őt.

Amerikai értelmezés szerint ,,Guzman milliók halálával vádolhat, mivel világszerte terjesztette a kábítószert és ezzel, valamint a terjesztés erőszakos módszereivel megölte áldozatait”.

Ugyanakkor sok mexikói számára ő egy milliárdos és Robin Hood sajátos keveréke, a jó forrása, amely tiszteletet érdemel és lázadó, mivel immár nem először játszotta ki az ország igencsak  népszerűtlen kormányát. Megtámadta a törvényt és legyőzte. Rávert a sok mexikói  szemében mélységesen korrupt és tehetetlen kormányra. S Mexikóban szeretik ahzt, aki ki tudja játszani a törvényt – akárcsak Amerikában – írja a The New York Times.

Hogy miért szeretik és csodálják az emberek. Mert a régi nagyokkal azonosítják, Al caponéval Lucky Lucianóval vagy Tony Sopranóval – a múlt nagy gengsztereivel. Olyan mint egy tv-show népszerű szereplője, példát ad – mondja róla egy híve, aki fekete trikóján El Chapo, vagyis a Köpcös arcképét viseli. Szülővárosának kulturális központjában ott egy dicsőség tábla azok neveivel, akikre büszke a város: a emxikói forradalom hőseitől a mai népszerű újságírókig. Persze  Joaquim Guzman neve nincs ott, de az intézmény igazgatója szerint ott lenne a helye. ,,Soha nem került konfliktusba itt senkivel, szegény volt és most nagyon sok pénze van és nagy hatalma” – ez imponál az embereknek.

18MEXICO3-articleLarge

Culiacán, A Köpcös szülővárosa

Olyan helyen nőtt fel, amely Mexikó legnagyobb marihuana termelő vidéke és ott lett naggyá: megalapította a Sinaloa kartellt és most egy hatalmas nemzetközi szervezetet irányít. A Ferbes magazin bevette a leggazdagabb és legbefolyásosabb embrek közé becslések szerint 1 milliárd dollárnál is nagyobb vagyonával. Egyszer már megszökött a brötönből, egyesek szerint a mosást szállító autóban rejtőzött e, most pedig egy olyan alagúton távozott, amelynek megépítéséhez nem kevés szereplőre volt szüksége.

A helyiek szerint sokakakat kisegített apróságokkal: például fizette egy beteg családtag orvosi költségeit, hozzájárult valaki tanulásához, egyesek szerint a város utcáinak aszfaltozását is ő fizette. A térség gazdasága Guzmantól függött: az emberek munkát kaptak a földjein és még több marihuánát termeltek, amit ő felvásárolt. S ez nem függ attól, hogy egy drogbáró börtönben van-e vagy nem. Az emberek nem szívesen térnek vissza a kukorivcatermelésre, amelyből nem tudtak megélni.

Bár a statisztikák szerint a Sinaloa kartell befolyási övezetében tavaly kétszer annyi embert öltek meg, mint máshol átlagosan az országban, az itteniek úgy érzékelik, hogy Guzmannak köszönhetően a térség viszonylag nyugalmas. Egy bankalkalmazott szerint, aki nem támogatja a drogkereskedlemet, jóbb, hogy Guzman szabad. Így a Los Zetas, egy másik drogkartell – ők a fejek levágásáról ismertek – nem merészekedik erre a területre. ,,Jobban érzem magam, mert védve vagyunk” – mondja a fiatal nő.

A drogbárók többet tesznek itt az emberekért, mint a kormány – mondják sokan. Ha olyan helyen élsz, ahol a drogkartellek uralkodnak, akkor nekik kell engedelmeskedni, a kormány nem véd meg. Ők csak adminisztrálna és a vörös szőnyeget teregetik” – mondja egy 33 éves informatikus. A kormány 3,8 millió dollárt ajánlott Guzman fejéért – s ezen az összegen csak nevetnek. Amikor a köcös elhagyta a börötnt, Pena Nieto éppen Franciaországban volt és nem szakította meg a látogatását: tudomásul vette a hírt, amjd elment napoleon sírjához, fogadásokra jrt, virágokat kapott – ez nagyon rosszul nézett ki a mexikóiak többségének a szemében.

,,Chapo a kormányunk, azért imádkozom, hogy egyenes a főbejáraton távozzon és mehessen előre a maga útján. Az alagút csak egy illúzió volt…” véli Genero Reyes Martínez Mexikóvárosban. S nincs egyedül ezzel a véleményével.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez