Beatkoncertekkel a kormány távozásáért

Guatemalai zenészek, művészek adtak szombaton tiltakozó koncertet az ország három pontján, hogy ezzel is távozásra szólítsák fel a tehetetlennek és korruptnak tartott kormányukat.

 

A Protest Arte  elnevezésű mozgalom többszáz művészt szervezett össze, hogy hangot adjanak annak, mennyire elegük van az ország jelenlegi vezetéséből. ,,Választási reformot követelünk, követeljük a pártok és a civil szervezetek megreformálását, hogy a mostani kilátástalan helyzet ne következhessen be többé” – mondják.

A legnépesebb koncertet a Plaza de la Constitución – vagyis az Alkotmny terén – tartották, ahol április óta zajlanak a tömeges tiltakozások Guatemalavárosban. A legnagyobb sikert a ,,Fuera” című dal aratta, amelyet az áprilisban feltárt több milliárd dolláros vámcsalás nyomán írt az egyik zenekar és amely ,,Kifelé a patkányokkal, többé ne harapdáljanak” refrénnel bír.

A tiltakozások április 16-án kezdődtek, amikor a nemzetközi pénzügyi és politikai szervezetek  – közüttük az ENSZ egyik szervezete – feltárták a kormány korrupcióját. Azóta heti rendszerességgel követelik a kormány távozást a főváros központi terén. Májusban a Guatemalai Központi Bank igazgatóának csuklóján kattant a bilincs, nem sokkal később pedig a Társadalombiztosítási Igazgatóság vezetőjéért jött el a rendőrség. Kevesen gondolják azonban, hogy mindezek a bűnök az államfő tudta nélkül is végbe mehettek volna.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez