Az Iszlám Állam, vagy az internet!

Bár betiltotta az internetezést az Iszlám Állam (IÁ), valószínűleg a kivégzős videók posztolása azért megengedett a kivételezetteknek. A tilalom egyébként Rakkára, az IÁ szíriai központjára, “a kalifátus fővárosára” vonatkozik. A lakosságnak négy napja van, hogy önként kikapcsolja otthon az internetet.

Az Iszlám Állam (IÁ) – leszámítva az internetkávézókat – egész Rakkában betiltotta a világháló használatát – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A dzsihadista csoport szíriai fővárosának számító Rakkában terjesztett felhívás szerint az IÁ mindenkit arra kér, szüntesse meg otthonában az internetes kapcsolatot. A dokumentum szerint a lakosságnak vasárnaptól számítva négy napja van arra, hogy igazodjon az új szabályokhoz.

Ez az intézkedés újabb kísérlet az IÁ részéről annak elhallgattatására, ami az észak-szíriai Rakkában történik – vélekedett az OSDH. A londoni székhelyű szervezet közlése szerint a dzsihadisták jelenleg az internetkávézókat járják azok után kutatva, akik információkat szivárogtatnak ki a városban uralkodó helyzetről, valamint az IÁ igyekszik elvágni a kapcsolatot a külföldi harcosok és családtagjaik között is.

Utóbbi törekvés mögött a terrorszervezet azon félelme áll, hogy a mellé szegődött külföldiek esetlegesen haza akarnak majd térni – vélekedett az OSDH.

Az Iszlám Állam Szíria északi és nyugati részén, valamint a szomszédos Irakban is hatalmas kiterjedésű területeket vont ellenőrzése alá, ám az utóbbi hónapokban több vereséget is elszenvedett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez