Vagy meghalsz – vagy meghalsz. Az ISIS német ex-harcosa mesél

Ha csatlakozol az Iszlám Államhoz, két sanszod van. Vagy meghalsz – vagy meghalsz. Aki ezt mondja, tudja, mit beszél. Ő is csatlakozott.

Ebrahim B. – a vezetéknevét nem közölték a német hatóságok –  a jövő hónapban áll bíróság elé, azért, mert terrorszervezethez csatlakozott. Wolfsburg városában toborozták, az egyik helyi mecsetben. Azt mondja, azután radikalizálódott, hogy szakított vele a menyasszonya. “Ha egy jamaikai rockerbanda vagy Amerikából a Pokol Angyalai hívtak volna, velük is elmentem volna” – mondja az NDR és WDR televízióknak, illetve a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában. “Elbotlottam, és rossz kezekbe estem.”

Tavaly májusban csempészte be Szíriába Törökországból az Iszlám Állam egyik fegyverese. Aki állítólag azt mondta neki: a török katonák benne vannak a buliban, ne féljen, nem fognak rájuk célozni, ha észreveszik őket. Az ISIS egy, a frissen érkezett külföldieknek fenntartott központban helyezte el. Ott le kellett adnia a mobilját, az útlevelét, de még a tisztálkodó szereit, így a samponját és a fogkeféjét is. Hamar világossá tették, hogy nem a Paradicsomba érkezett.

Ebrahim azt mondja: az újonnan érkezetteket azonnali választás elé állítják. “Rögtön el kell döntened, hogy harcos leszel-e vagy öngyilkos merénylő. Dióhéjban: ha odamész, vagy meghalsz, vagy meghalsz.”

Ő a bomba helyett a fegyver választotta, kiképzést kapott és Korán-órákat. “A csata előtt azt mondták, nem ejthetünk foglyot. Mindenkivel végezni kell. Igazi agymosás volt.”

Tavaly augusztusban, alig három hónappal az érkezése után Ebrahim visszaszökött Németországba. Novemberben tartóztatták le. Azt mondja: a börtön Németországban veri a szabadságot Szíriában. Legalábbis ott, ahol ő volt.

A német hatóságok abban bíznak, hogy Ebrahim széles körben megosztott élményei távol tarthatnak néhány fiatalt attól, hogy hallgasson az Iszlám Állam szirénhangjaira. Becslések szerint Németországból eddig 650 fiatal férfi ment harcolni Szíriába és Irakba, az ISIS-hez. A németországi dzsihád-menyasszonyok számát százra teszik.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez