Nyakörvvel az orvvadászok ellen Afrikában

Speciális nyakörvet kapnának az orrszarvúk, elefántok, oroszlánok és más védett állatok, ami rögtön jelezne, ha az orrvadászok célkeresztjébe kerülnének.

A nyakörv segítségével folyamatosan nyomon lehetne követni az állatok mozgását, szívverését és pontos tartózkodási helyüket is be lehetne mérni. Emellett videókamerával is ellátnák az állatokat, így egyből riasztást kapnának a vadőrök és a parkőrök, ha a védett állatok az orvvadászok prédájává válnának – mondta Paul O’Donoghue, a brit Protect természetvédelmi csoport főtanácsadója, aki személyesen is közreműködött a speciális eszköz kifejlesztésében.

A különleges nyakörv önmagában nem tudja megvédeni az állatot az orvvadászoktól, de a beleszerelt GPS miatt az orvvadászoknak már nem lenne elég idejük arra, hogy az elejtett állatot feldarabolják és értékes csontjait elszállítsák. Az eszköz ezért sokkal inkább az elrettentés célját szolgálná, és komoly segítség lehet a hatóságok számára, hogy elfogják, illetve letartóztassák az orvvadászokat.

„Végre a rendelkezésünkre áll egy olyan eszköz, illetve technológia, amellyel sikeresen fel tudjuk venni a harcot az orvvadászok ellen” – mondta a nyakörvről Ricky Gervais brit komikus, természetvédelmi aktivista, aki már évek óta próbálja felhívni a világ figyelmét az orvvadászok által okozott hatalmas károkra. Szerinte a nyakörvek használatával az orvvadászok is elgondolkodnak majd azon, hogy érdemes-e életüket vagy éppen szabadságukat kockáztatniuk egy orrszarvú elejtése miatt. „A nyakörv esélyt adhat számunkra, hogy a kihalás szélére sodródott csodálatos állatokat végre megmentsük”.

Dean Peinke dél-afrikai ökológus azonban úgy véli: a nyakörv önmagában nem elég ahhoz, hogy feltartóztassák az orvvadászokat. Szerinte a hadsereg bevonása nélkül esélytelen a küzdelem, mivel az orvvadászok elég leleményesek ahhoz, hogy más megoldást találjanak a zsákmányuk elejtésére. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy terepjárók és helikopterek nélkül a parkőrök képtelenek lennének időben a helyszínre érni és elfogni a tetteseket. Mindenképpen gyorsan kell ilyenkor cselekedni, és nem árt, ha felkészült katonák avatkoznak közbe, akik bármilyen terepviszonyok között képesek helytállni.

Dél-Afrikában és más afrikai országokban már régóta komoly problémát jelent a vadőrök számára, hogy az orvvadászoknak sokkal jobb felszerelésük és fegyvereik vannak. Ráadásul jóval szervezettebbek és mozgékonyabbak is. A vadőrök gyakran az életüket kockáztatják, ha szembeszegülnek az orvvadászokkal, ezért lenne szükség a katonák bevetésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez