Kongóban is átadták a Balassi-kardot

2012. július 28 maradandó emlék marad Gabriel Olembe életében. Ekkor vehette át ugyanis személyesen a Balassi Bálint nevét viselő kitüntetéssel járó oklevelet, szobrot és díszkardot Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában.

Szilasi Ildikó Hermina Kongó- szakértő egy helyi étterembe szervezte meg a magyar-kongói találkozót, ahol díszvacsora és jóízű beszélgetés, valamint egy üveg otthonról hozott Tokaji Aszú kíséretében ünnepelte  Gabriel Olembét, a 2012-es Balassi-kard kitüntetettjét a Gungu Fesztiválon részt vevő magyar csapat és a Kinshasában dolgozó Müller Gábor és párja. Utóbbiak annak örömére, hogy ilyen szép számú magyar csoportot üdvözölhetnek, ráadásul egy ilyen ünnepélyes alkalom kapcsán Kinshasában, nagyvonalúan az egész csapatot meghívták a vacsorára. 

Gabriel Olembe műfordítói munkásságával érdemelte ki a megtisztelő Balassi- díjat, ugyanis Kongó legelterjedtebb, közel 40 millió ember által beszélt nyelvére, lingalára fordította Petőfi Sándor, Ady Endre, Balassi Bálint illetve József Attila verseit.

Budapesten 2012 elején a Gellért-szállóban már megtörtént a díjátadás, amin Gabriel Olembe nem tudott részt venni. „Ha Mohammed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohammedhez”- gondolta Szilasi Ildikó Hermina, amikor kigondolta, hogy ha már a Lantai-Csont Gergely fotográfussal szervezett Magyar László nyomában járó expedíció keretén belül úgyis Kongóban tartózkodnak, megszervezi a kard kongói díszátadását.

A meghitt vacsorán Olembe Gabriel a meghatottságtól a lehető legegyszerűbb, de annál többet mondó „Köszönöm!” szóval értékelte a gesztust. Roppant mód örült a rég érzett hazai ízeknek is, így az ajándékba kapott Pick szaláminak. Az esten az is kiderült, hogy legjobban a szalonna hiányzik az egykor ösztöndíjjal Magyarországon tanult kongóinak, illetve, hogy abban bízik, fordításai kiadásban is megjelennek majd Kongóban. 

 DSC2677 01 559x372

 DSC2692 01 559x372

 DSC2707 01 559x372

 DSC2673 01 372x559

 DSC2691 01 372x559

 

A fotókat Lantai-Csont Gergely készítette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez