Életmentő magyar humanitárius segítség Afrikának

A Magyar Afrika Társaság (AHU) 2009 óta rendszeresen szervez önkéntes orvosi missziókat Afrika legszegényebb régióiba, hogy ingyenes egészségügyi ellátást és gyógyszert biztosítson a helyi rászorulóknak. A szervezet legutóbbi missziója azonban több szempontból is különlegesnek számít. A küldöttek a napokban tértek vissza Ugandából, ahol öt héten át gyógyították az arra rászoruló gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Az AHU Magyarország legnagyobb és legismertebb Afrikával foglalkozó nonprofit szervezete, amely elsősorban segélyezéssel, fejlesztéssel és afrikai-magyar kulturális kapcsolatok ápolásával foglalkozik. A szervezetet 2006-ban Balogh Sándor vállalkozó alapította Szerencsen, aki több mint egy évtizede kíséri figyelemmel az afrikai  kontinens történéseit és sorsának alakulását. Az AHU programjaival elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű csoportokon és közösségeken próbál segíteni. Fennállása óta kilenc afrikai országban indított humanitárius missziókat: Angola, Etiópia, Guinea, Kenya, Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár, Mali, Marokkó, Mauritánia és Uganda.

Az AHU önkéntes orvosi misszió  tagjai egy-egy hónapot tartózkodnak Afrikában, ahol főként olyan elzárt településeken és régiókban tevékenykednek, ahol egészségügyi ellátás nehezen elérhető vagy egyáltalán nincsen. Az önkéntesek állandó mozgásban vannak és rendszerint oda mennek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Ilyen helyek például a menekülttáborok, iskolákák, árvaházak vagy éppen háborús övezetek. Az misszió tagjai alapellátásban részesítik a betegeket és ingyen gyógyszereket osztanak szét a rászorulóknak. Súlyosabb eseteknél pedig a legközelebbi kórházba utalják a pácienseket. Az orvosi misszió tagjai emellett külön hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a helyieket felvilágosítsák a különböző fertőző betegségek megelőzésének módszerei és az alapvető tisztálkodási, illetve higiéniás alapszabályok betartására.

big-1

Az AHU XI. orvosmissziója a napokban tért haza Ugandából, ahol öt héten segítettek a rászorulókon. Tagjai kintlétük során közel 5200 betegen segítettek és olyan helyeken fordultak meg, ahol orvost csak nagyon ritkán látnak az emberek. Munkájukat az AHU helyi partnerszervezete, az ugandai HTCC vezetője Lukács Balázs is segítette. A mostani misszió azonban több szempontból is különlegesnek számít, mivel az Afrikai Magyar Társaság támogatásával egy kórház kerül felépítésre Uganda legelmaradottabb régiójában, Kapekében, ahol egymillió emberre mindössze tíz orvos jut. A kórház alapköveinek lefektetésénél személyesen jelen volt Balogh Sándor az AHU elnöke, több ugandai kormányzati tisztviselő, köztük az ipari és technológiai miniszter James Shinyabulo-Mutende, aki nagyra értékelte a az AHU tevékenységét és az önkéntes orvosok munkáját az országban. A tervek szerint az AHU által támogatott egészségügyi központ jövőre már megkezdheti működését, ahova a magyar szervezet hamarosan egy újabb orvosi missziót küld, hogy folytassák eddigi tevékenységüket.

big

Az AHU támogatásával egy kutat is fúrtak az országban, ami igazi kincsnek számít, mivel az ivóvíz ellátás sem megoldott Ugandában. A orvosmisszió tagjaihoz egy magyar újságírókból és közéleti személyiségekből álló delegáció is csatlakozott, mely elsősorban a két ország közötti gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok kialakításában és megszilárdításában működött közre. A misszió és a magyar delegáció tagjai egy árvaházat is meglátogattak, ahol szintén adományokat és segélyeket osztottak szét az ott lévő gyerekeknek. Emellett számos területi képviselővel és politikussal is találkoztak, akik nem győzték megköszönni az Afrikai Magyar Társaság segítségét és az orvosok önfeláldozó munkáját Ugandában.

fotó_(1)_1436970745

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez