Guatemalai drogkirályt adtak ki Amerikának

Kiadták az Egyesült Államoknak a ,,rablók királya” néven ismert guatemalai drogbűnözőt, akit a mexikói Los Zetas nevű drogkartell fő közép-amerikai kapcsolatának mondanak.

Jairo Orellana azzal nyerte el ezt a   rokonszenves elnevezést, hogy sikerült elvinnie a legnagyobb közép-amerikai narkókirály egy 1500 tonnás kokainszállítmányát. A férfi és szervezete ellenőrzi a guatemalai kábítószer útvonalakat az ország keleti és észak-keleti rézsén, egészen a hondurasi határig. A kolummbiai kábítószer-ellenes hadművelet egyik fontos következménye, hogy a drog útvonala jelentősen megváltozott és nagyobb szerephez jutottak a kis Közép-Amerika-i országok. Ezzel persze a bnözés is áttevődött ide és nem utolsó sorban ennek köszönhető a tavalyi ,,ygermek-odüsszea” az Egyesült Államok felé, amikor közel ötvenezer, többségében kiskorú latin-amerikai gyereket juttattak át a határon az embercsempészek. 

A férfi életére már többen törtek, de eddig minden alkalommal sikerült sértetlenül megúsznia az ellene végrehajtott merényleteket. Legutóbb 2012. novemberében úgy élt túl egy támadást, hogy hét testőrét megölték. Most elfogói nagy titokban egy helikopteren szállították az őserdei házából a katoai repülőtérre, ahol az amerikai DHEA (Amerikai drogellenőrző Szervezet) emberei átvették és az Egyesült Államokba vitték. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez