Több kubai sportoló lépett le Torontóból a Pánamerikai Játékokról

Még az utolsó pillanatban lépett le a kubai férfi hockycsapat több tagja a kanadai Trontóban zajló Pánamerikai Játékokról: a kubai-amerikai közeledés ezt a jövőben aligha teszi már lehetővé a kubaiak számára.

 

Trinidad és Tobago elleni játékon a 16 fős csapatból a szigetország csak nyolcat tudott kiállítani, a többiek elhagyták a játékok színhelyét. ,,A legjobb tudásuk szerint képviseltük hazánkat, a kubai zászlót – miután hét társunk már az Egyesült Államokban van – mondta a 13:0-ás vereséget követően a sajtónak Roger Aguilera, az egyik játékos.

Egyelőre nem tudni, hogy hét vagy nyolc játékos diszidált, de a női hockey-sok is megcsapant létszámban léptek pályára – vélhetően a hiányzó csapattagok szintén elhagyták a játékokat és országukat is.

Egyelőre él a köztudatban  ,,pies secos, pies mojados” néven futó amerikai törvény, mely szerint az a kubai, aki szárazföldet ér az Egyesült Államokban, az menedékjogot kap. Vélhetően ezt hamarosan megváltoztatják – amerikai kezdeményezésre. Toronto mindössze 200 kilométerre van az amerikai határtól.

A kubai szervezők szerint négy evezősük is elment. Kubai szempontból aki még menni akar, annak sietnie kell, mert az enyhülés szigorú utazási korlátozásokkal is jár majd és ezeket aligha  a kubai kormány hozza.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez