Véres merénylet Szomáliában

Egy mogadishui szállodát támadtak meg iszlám szélsőségesek, a merényletben 13-an haltak meg.

Robbanóanyaggal megpakolt autóval belerohantak egy mogadishui szálloda kapujába vasárnap szélsőséges iszlamisták, és kioltották 13 ember életét. A mentőszolgálat egyik dolgozója szerint a merényletben 21-en megsebesültek, egyesek közülük súlyosan.

Ennek a támadásnak a végrehajtását is az al-Shabaab vállalta magára. A szervezet szóvivője, Sejk Abdiaszisz Abu Muszab közölte, hogy a merénylet válasz volt az AMISOM és a kormányhadsereg támadásaira és bombázására.

Azt is bejelentették az iszlamisták vasárnap, hogy fegyveresei gyilkolták meg az előző nap Mogadishuban a szomáliai parlamenti képviselőt és embereit: Abdulahi Husszein Mohamud képviselő autóján utazott a fővárosban, amikor fegyveresek lecsaptak rá. Megölték két testőrét és a sofőrjét is. A milícia vasárnapi bejelentésében közölte, hogy folytatják a képviselők elleni támadásaikat.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök feldúltan reagált a gyilkosságra szombat esti sajtótájékoztatóján. Néhány hónappal ezelőtt is megöltek egy képviselőt, akkor az autonóm Puntland tartomány parlamenti küldöttjét. A héten jelentette be a hadsereg egyik tisztségviselője, hogy a kormány és az Afrikai Unió csapatai (AMISOM) kiszorították az al-Shabaabot az egyik utolsó bázisáról Szomália délnyugati részében. A szélsőségesek visszavonultak Bardheréből, a térség egyik utolsó, általuk ellenőrzött városából. Ugyanakkor az al-Shabaab a kormányzati és civil célpontok elleni támadásokkal továbbra is veszélyes erő maradt a kelet-afrikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez