Hatvannál tart a feltárt tömegsírok száma Mexikóban

Hatvannál tart az illegális tömegsírok száma, amióta megkezdődött a mexikói Guerero államban a tavaly eltűnt 43 diák utáni kutatás.

Mint irtuk, Iguala városában tavaly egy napon eltűnt egy iskola 43 diákja és azóta sokminden napvilágot látott arról, hová tűntek, mi történhetet velük. Bitosat azonban senki sem tud, mivel nincsenek bizonyítékok. A legvalószínűbbnek az tűnik – írják a mexikói lapok – hogy a hadsereg a helyi előljáróság irányítására rabolta el egy tiltakozó megmozdulásra érkező fiúkat, és egy távoli szemétdombon elégették őket. Ezt támasztja alá, hogy eddig semmi nyom nem került elő, amely a sorsukról bizonyítana bármit is.

A kormány elrendelte a környezet átkutatását és a helyiek, az ország valamint  a külvilág legnagyobb megdöbbenésére egymás után tárják fel a titkos  tömegsírokat: eddig már hatvanat. A tömegsírokból pedig eddig 129 ember holtteste került elő, de egyikük sem áll kapcsolatban az eltűnt diákokkal. A 112 férfi és 20 nő teteme persze még azonosításra vár és ez nehéz feladat, hiszen a gyilkosaik által okmányaiktól megfosztottak között sok lehet a közép-amerikai, akik az Egyesült Államok irányába menekülnek, és a különböző bandák vagy a rendőrök, katonák áldozataivá válnak.

A hivatalos álláspont szerint  a katonák feltartóztatták a diákokat és átadták őket az egyik narkóbandának, akik azt a hírt kapták, hogy a fiatalok az ellenséges, rivális banda tagjai. Ekkor égették el őket és eddig mindössze egyetlen fiatalt sikerült azonosítani a szeméttárolóban talált emberi hamvakból. A családok éppen ezért kételkednek a történetben és további vizsgálatokat követelnek….

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez