Nagymamájánál is régebbi ősével találkozott Barack Obama

Azt mondják, az amerikai elnök részben azért utazott most Afrikába, hogy felvegye a kapcsolatot ősei földrészével – írja a Reuters. Tegnap azonban egy egészen más őssel találkozott Etiópiában.

A szóban forgó hölgy mindannyiunk közös elődje: Lucy, a 3,2 millió éves Australopithecus, akinek részleges csontvázát Etiópiában fedezték fel.

Ez csodás! – kiáltott fel Obama a csontok láttán, amelyeket külön neki vittek ki a nemzeti múzeumból a nemzeti palotába, ahol díszvacsorán vett részt. A tudósok elmondták az újságíróknak, hogy az értékes leletet titokban szállították, szigorú biztonsági intézkedések mellett. Úgy, mint egy államfőt. Több kocsi volt a konvojban, senki sem tudta, melyikben van Lucy. Sőt az amerikai elnöknek azt is megengedték, amit közönséges halandónak soha: megérinthette a csontokat. A tudósok vezetője szerint rendkívüli embereknek rendkívüli hozzáférés jár. Obama egy csigolyát választott.

“Etiópiát az emberiség szülőhelyeként tiszteljük. Tényleg épp most találkoztam Lucy-vel, legrégibb ősünkkel. Aki arra emlékeztet minket, hogy etiópok, amerikaiak, a világ összes népe ugyanannak az emberi családnak, ugyannak a láncnak a részei vagyunk” – mondta Obama később a díszvacsora résztvevőinek, akik lelkes tapssal feleltek. A tudósok egyike megjegyezte: még Donald Trump is. A milliárdos és idegenellenes kirohanásairól (is) ismert elnökjelölt-önjelölt viszonylag régóta kérdőjelezi meg, hogy a mostani elnök tényleg az Egyesült Államokban született.

Lucy egyébként alig 1 méter magas volt, kicsi aggyal és kezdetleges csuklóval, lábakkal és fogakkal. De már felegyenesedve járt. Ő a legismertebb Australopithecus. Közte és a homo sapiens között jónéhány láncszem volt, jópár generáció élt, mégis őt tekintik az “emberiség nagyanyjának”. Csontjait 1974-ben fedezte fel Donald Johanson amerikai paleoantropológus, aki azon az éjszakán éppen egy Beatles-kazettát hallgatott a tábortűznél. A kedvenc dalával, ami nem volt más, mint a Lucy in the Sky with Diamonds.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez