Új vádermelések: igazság a diktatúra áldozatainak

Felcsillan a remény az Augusto Pinochet alatti brutális diktatúra több tízezer áldozatának – közölte az Amnesty International. A hírek szerint tíz volt katonatiszt bíróság előtt fog számot adni Victor Jara énekes és politikai aktivista 1973-as meggyilkolásáról. Ezenfelül további hét tisztet letartóztattak a 19 éves Rodrigo Rojas 1986-os halálra égetéséért, s a 18 éves Carme Gloria Quintana súlyos testi bántalmazásáért.

Ezek a fejlemények igazolják, hogy politikai akarat megléte esetén nem áll akadály az igazságszolgáltatás útjában. “Erőszakos eltüntetések és embertelen kínzások több ezer áldozata és családjaik várnak régóta az igazságra. Legfőbb ideje, hogy a hatóságok cselekedjenek végre” – jelentette ki Ana Piquer Romo, az Amnesty International Chile ügyvezető igazgatója.
“A Pinochet-korszak feltételezett elkövetőit haladéktalanul büntetőeljárás alá kell vonni.”
“Ez a történelmi jelentőségű fordulat új fejezetet nyithat a chilei igazságszolgáltatás történetében. A hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy minden követ megmozgatnak, amíg minden áldozat és családja ügyében igazságot nem szolgáltattak, s míg minden áldozat nem részesült a kiérdemelt kártérítésben.”
Az ismert népdalénekest és politikai aktivistát, Victor Jarát 1973. szeptember 11-én, Augusto Pinochet hatalomra kerülését követően tartóztatta le a chilei hadsereg, s több száz más áldozattal együtt a fővárosi Nemzeti Stadionba hurcolták. Jarát megkínozták és még a stadion területén agyonlőtték.
Június 22-én Miguel Vázquez bíró tíz volt katonatiszt ellen emelt vádat az énekes, valamint a volt rendőrfőnök, Littré Quiroga Carvajal elrablása és meggyilkoltatása miatt. Egy másik ügy kapcsán Mario Carozza bíró hét volt katonatiszt letartóztatását kezdeményezte két Pinochet-ellenes tüntető 1986-os brutális halálra égetése miatt.
A 19 éves Rodrigo Rojast és a 18 éves Carmen Gloria Quintanat a katonák a tüntetések folyamán benzinnel leöntötték, majd felgyújtották. Rodrigo négy nappal később belehalt sérüléseibe; Carmen felépült, s azóta is küzd, hogy a felelősök bíróság elé kerüljenek.
Augusto Pinochet diktatúrája alatt 1973 és 1990 között a hatóságok emberek tízezreit vették őrizetbe. Sokukat megkínozták, meggyilkolták, és sokan váltak erőszakos eltüntetések áldozatává.
Máig legalább 262 személyt ítéltek el emberi jogok megsértése okán, s több mint 1100 bírósági vizsgálat folyik a Pinochet diktatúra alatt elkövetett bűncselekmények kapcsán.
Rónai Judit
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez