Tálib előretörés Afganisztánban

A tálib lázadók lerohanták, és teljesen ellenőrzésük alá vonták az északi Szári-Pul tartomány egyik körzetét, a hozzá közeli Kunduz tartományban pedig nyolcvan falut vettek ellenőrzésük alá – közölték kedden a hatóságok.

Mohammad Aszef Dzsabarhil szári-puli tartományi rendőrparancsnok elmondta, hogy több száz lázadó a reggeli órákban indított heves támadást a tartomány Kohisztán körzete ellen, és a súlyos harcok helyi idő szerint 11 óráig tartották. A biztonsági erők meghátráltak, így a lázadók be tudtak vonulni a körzetbe.
A harcokban 17 rendőrnek nyoma veszett. Egy rendőrparancsnok hét beosztottjával együtt feladta magát a táliboknak, miután ők megtámadták ellenőrzőpontjukat. A biztonsági erők azonban megerősítik állásaikat két szomszédos körzetben.

Kari Juszuf Ahmadi tálib szóvivő közleményében tudatta, hogy a szervezet egyik fegyveres csoportja ellenőrzése alatt tartja az egész körzetet, és rendőrautókat, fegyvereket, illetve lőszereket zsákmányolt.
A tálibok keddre virradóra ellenőrzésük alá vontak mintegy 80 falut az ugyancsak észak-afganisztáni Kunduz tartományban – jelentette a Tolo News afgán hírügynökség. A helyi lakók felvették a harcot a fegyveres lázadókkal, a falusiak közül 14-en meghaltak vagy megsebesültek az összetűzésekben. Családok százai menekültek el otthonaikból.

Az elmúlt néhány hónapban több afganisztáni körzet került a tálibok ellenőrzése alá, de a biztonsági erők rendre visszafoglalták őket.
A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) parancsnokságának minapi jelentése szerint az afganisztáni fegyveres erők mintegy négyezer-egyszáz katonája halt meg a tálibok elleni harcokban, illetve terrortámadásokban az év első felében, kétszer többen vesztették életüket, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az áldozatok számának ilyen mértékű növekedése volt az egyik oka annak, hogy az afgán kormány párbeszédet kezdeményezett az iszlamista mozgalom tagjaival.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez