Tiltakozó diákok rohamozták meg az oktatási minisztériumot Tajpejben

Több száz tajvani diák hatolt be pénteken Tajpejben az oktatási minisztérium udvarára, és letáboroztak – így tiltakoznak országuk Kínához való közeledése ellen, és sérelmezik azt is, hogy a tajvani történelemkönyvek Kína-barát nézeteket népszerűsítenek.

A tüntetők azt követelik, hogy fogadja őket az oktatási miniszter. A rendbontások csütörtök este kezdődtek a környéken, és péntek reggel nagyjából kétszáz diák behatolt a tárca udvarára, és további ötszázan vannak még az épület közelében.

Az elmúlt hónapokban többször előfordult, hogy diákok tüntettek, és össze is csaptak rendőrökkel, tiltakozva Tajpej Kína-barát politikája ellen. A mostani rendbontásokat az váltotta ki, hogy egyikük öngyilkos lett, miután egy demonstráció után letartóztatták.

A helyi média híradásai szerint a rendőrség azt az utasítást kapta, hogy ne lépjen fel a diákokkal szemben, és ne próbálja őket kipaterolni az épület udvaráról.

Hírügynökséget szerint a diáktüntetésekből arra lehet következtetni, hogy a fiatalok körében nőtt a nacionalizmus, és  ők még inkább tajvaniakként és nem kínaiakként azonosítják magukat.

Megfigyelők szerint a Napraforgó néven ismert diákmozgalom valószínűleg kulcsszerephez juthat a januári elnökválasztáson, és egy függetlenségpárti politikust juttathat hatalomra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez