Tízezreket költöztettek ki a paraguayi fővárosból

Több mint 37 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, mert Asunción több városnegyede is víz alá került, amikor a Paraguay folyó kilépett a medréből, és vízszintje túllépte a hatméteres magasságot. Az egyik leginkább sújtott városrész az a szegénynegyed, amelyet július közepén keresett fel Ferenc pápa paraguayi látogatása alkalmával.

Meteorológusok szerint a folyó szintje csak 25 nap múlva kezd majd csökkenni. Az El Nino jelenség okozta heves esőzésekkel hozzák kapcsolatba a folyó áradását. A rendszertelen időközönként jelentkező El Nino magas hőmérsékletet idéz elő a Csendes-óceán keleti térségében, 5-9 fokkal emelkedik a víz hőmérséklete. Ez Dél-Amerikában általában heves esőzéseket okoz, Délkelet-Ázsiában pedig szárazságot.

A jelenség okozta erős szélviharok megbéníthatják az olajkitermelést a Mexikói-öbölben. tudósok gyanúja szerint az általános felmelegedés okolható e potenciálisan pusztító jelenség gyakoriságának növekedésével. Legutóbb 2009-2010-ben volt erős az El Nino-hatás. A jelenlegi El Nino néhány hónapja kezdődött és várhatóan 2016-ig tart.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez