Megvan a védőoltás az ebola ellen

Küszöbön áll a hatásos ebola elleni oltás – jelentette be a WHO szakembere. Az egészségügyi világszervezet szerint a Merck nevű gyógyszerészeti cég által kifejlesztett vakcina mindent megváltoztathat.

A védőoltás hatóanyagát Guineában, úgynevezett gyűrű módszerrel vizsgálták, vagyis az ebolafertőzöttek közvetlen környzetét – hozzátartozóit, barátait és szomszédjait – oltották be. Ezekben az esetekben 100%-osan hatásosnak bizonyult.
“Az adatok azt mutatják, hogy a mintegy 2000 beoltott ember egyike se kapta el az ebolát az oltás után tíz nappal” – nyilatkozta az oltásügyi szakember.
Guineában ezentúl az ebolafertőzöttek környezetében mindenkinek beadják a vakcinát, és mivel eddig biztonságosnak bizonyult, az újabb klinikai vizsgálatokba várhatóan a gyerekeket is belevonják.
A mostani védőoltást a 2013 decemberében kirobbant nyugat-afrikai ebolajárványra válaszul fejlesztették ki. Több mint 11 ezren haltak meg a főként Liberiában, Sierra Leonéban és Guineában pusztító járványban. A magas lázzal, hányással és hasmenéssel járó betegségre nincs ellenszer, a fertőzöttek nagyjából fele meghal az első tünetek megjelenése után két héten belül. Ráadásul a testnedvekkel terjedő kór elburjánzását a helyi kulturális szokások is felerősítették, ugyanis a régióban a vallási rituálékban gyakori az ölelkezés, a halottak rituális átmosása, megérintése és megcsókolása.
Azóta hagyományos módszerekkel sikerült Guinea kivételével minden érintett országban  visszaszorítani a járványt, de az ott élők máig érzik azokat az óriási gazdasági károkat, amelyeket az ebola okozott. A most kifejlesztett védőoltás azért fontos, mert nemcsak a mostani járványnak vethet véget, hanem segítségével a jövőbeli járványok is megelőzhetőekké válnak.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez