Burundi egy újabb polgárháború küszöbén

Súlyos csapás érte az „uralkodó” elitet a hétvégén, ami könnyen a feje tetejére állíthatja az amúgy is krízisben lévő apró afrikai országot. Ismeretlenek ugyanis sikeres merényletet hajtottak végre Adolphe Nshimirimana tábornok ellen, aki köztudottan az elnök leghűségesebb és legmegbízhatóbb embere volt.

A tábornok ellen a vasárnap, a kora reggeli órákban hajtottak végre merényletet a burundi fővárosban, Bujumburában. Szemtanúk és a rendőrség egybehangzó beszámolói szerint a tábornok kocsiját egy rakétával lőtték ki ismeretlen elkövetők, akik ezután néhány sorozatott is leadtak gépfegyvereikkel a fekete terepjáróra. Nshimirimanának tehát esélye sem volt a túlélésre. Halálának hírét azonban csak jóval később, a nap végén erősítette meg a kormány szóvivője.

A tábornok tapasztalt katona volt, korábban a hadsereg főparancsnokaként és a hírszerzés főnökeként is dolgozott. Emellett Nkurunziza elnök legkeményebb embere volt, aki haláláig a belbiztonsági szervek vezetését és az elnök védelmét látta el. A tábornoknak hatalmas szerepe volt annak az államfő elleni puccskísérletnek a meghiúsításában is, amit májusban terveltek ki Nkurunziza politikai ellenfelei. Komoly érdemeket szerzett az utcai tüntetések és zavargások kegyetlen szétverésében is, ezekben több mint 100 ember vesztette életét.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás az AFP-nek elmondta, hogy a tábornok ellen elkövetett merénylet óta pattanásig feszült a helyzet az országban, amit nem könnyű kezelni, mivel Nshimirimana az egyik legfontosabb láncszeme volt a rendszernek. Ráadásul a tábornok „fiai” mindenáron elégtételt szeretnének venni a történtek után – mondta egy másik magasrangú kormányzati forrás, aki szerint a merénylet felér egy hadüzenettel.

A támadókról jelenleg annyit tudni, hogy négyen voltak, és katonai egyenruhát hordtak. A hatóságok azonban a májusi puccs résztvevőit gyanúsítják. A legutóbbi információk szerint már hét embert vettek őrizetbe, és minden bizonnyal további letartóztatásokra és razziákra lehet majd számítani a fővárosban és környékén.

Burundiban 2006-ban ért véget a polgárháború, ami több mint 300 ezer ember életét követelte.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez