Erőszakos hittérítés a Közép-afrikai Köztársaságban

Az anti-Balaka milicisták állandó rettegésben tartják az ország nyugati részén élő muszlimokat, akiket erőszakkal kényszerítenek arra, hogy térjenek át a keresztény hitre.

„Nem volt más választásunk” –mondta egy 23 éves férfi Sangha-Mbaerében, akinek akarata ellenére kellett csatlakoznia a Katolikus Egyházhoz, mert különben az anti-Balaka keresztény milícia tagjai megölték volna.

Az erőszakos hittérítésről  az Amnesty International is beszámolt. A New York-i székhelyű emberi jogi szervezet ráadásul felhívta a figyelmet arra is, hogy a szóban forgó estek az ENSZ békefenntartók hatáskőrűn kívüli eső területeken történnek. Az itt élő muszlimokat pedig állandó rettegésben tartják a keresztény milicisták, főként az anti-Balaka tagjai, akik bosszút esküdtek a muszlimok ellen.

Egy helyi muszlim kereskedő az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a milicisták még azt is megtiltották számukra, hogy imádkozzanak. Ezért sok helyi muszlim arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát vagy elrejtőzőn a milicisták elől, akik minden muszlimot halálosan megfenyegetek.

A központi kormányzat tehetetlenség miatt nemzetközi civil szervezetek az ENSZ beavatkozását sürgetik. Félő ugyanis, hogy az atrocitások ismét erőszakba torkolnak, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez