Legkevesebb hatszáz civilt raboltak el Líbiában

Az elraboltak közül sokaknak soha többé nem bukkannak a nyomára: a hatszáz esetből 378 személynek a sorsa máig ismeretlen.

Legkevesebb hatszáz polgári lakost raboltak el a polgárháború által sújtott Líbiában 2014 óta – derül ki az Amnesty International (AI) nevű jogvédő szervezet szerdán közzétett beszámolójából.

A jogvédő csoport a líbiai Vörös Félhold segélyszervezet által 2014 februárja és 2015 áprilisa között regisztrált esetekre hivatkozik.
Szaíd Bumeduha, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója azt mondta, a Líbiában uralkodó káosz és anarchia miatt váltak gyakoribbá az emberrablások.

A beszámoló szerint az észak-afrikai országot behálózó fegyveres csoportok leggyakrabban származásuk miatt hurcolnak el civileket, vagy amiatt, mert azt gyanítják, hogy ellenséges csoportokhoz tartoznak. Az elraboltak közül sokaknak soha többé nem bukkannak a nyomára: a hatszáz esetből 378 személynek a sorsa máig ismeretlen.

Az Amnesty úgy véli, hogy a hivatalos adatoknál jóval magasabb lehet az elhurcoltak tényleges száma. Nemrég az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) is az emberrablások veszélyére figyelmeztetett az észak-afrikai országban. Az UNSMIL közleménye szerint az elraboltak közül sokakat megölnek, mások pedig belehalnak a kínzásokba.

Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011. októberi megdöntése óta belpolitikai káosz uralkodik Líbiában, számos csoport küzd a hatalomért és a kőolajából származó jövedelemért. Az észak-afrikai országban két parlament és két kormány működik párhuzamosan. A zűrzavart kihasználva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tavaly megvetette a lábát Líbiában, ahol több övezetet vett az ellenőrzése alá a keleti Szirt térségében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez