Menjünk Nigerbe, nézzük meg magunknak a migránsokat!

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azt javasolta csütörtökön európai uniós kollégáinak, hogy az illegális migráció elleni küzdelem keretében “a közeli hetekben” közösen látogassanak el Nigerbe, az Európába vezető bevándorlási útvonal kulcsországába

.

“Már tegnap javasoltam (Dimitrisz) Avramopulosz (migrációs) biztosnak, hogy együtt menjünk el Nigerbe (…) az összes érintett ország belügyminiszterével abból a célból, hogy ott olyan befogadó és visszafogadó táborok létesüljenek, amelyek lehetővé teszik a bevándorlók áradatának megállítását” – mondta Cazeneuve.
Az Európai Bizottság májusban akciótervet jelentett be a bevándorlás és menekültügy kezelésére, amely egyebek között előirányozza a nyugat-afrikai Nigerben az év végéig olyan kísérleti befogadótáborok megnyitását, ahol az Európába igyekvő emberek “reális képet” kaphatnának befogadtatásuk sikerének esélyeiről, és ahol a hazájukba való visszatéréshez nyújtandó támogatás különböző lehetőségeit is felajánlanák nekik.
A francia belügyminiszter röviddel ezután bejelentette több befogadótábor megnyitását Nigerben azzal a céllal, hogy lebeszéljék az afrikaiakat Európa felé vezető útjuk folytatásáról, és gazdasági alternatívákat kínáljanak nekik helyben.
Cazeneuve csütörtökön megerősítette, hogy fontos lenne olyan várakozó övezetek, úgynevezett “hot spotok” kialakítása, amelyek “lehetővé tennék az illegális bevándorlók csoportjába tartozók elkülönítését azoktól, akik jogosultak lennének menekültstátusra Európában”.
Az intézkedés célja, hogy ne hagyják egyedül küszködni Olaszországot ezzel a problémával – jelentette ki a francia belügyminiszter, aki egy nappal azután nyilatkozott, hogy Líbia partjaitól nem messze több mint 200 migránssal a fedélzetén felborult és elsüllyedt egy hajó a Földközi-tengeren.
Niger az Európa felé vezető bevándorlási útvonal kulcsországa, rajta keresztül halad át a nyugat-afrikai bevándorlók több mint 60 százaléka, akik Líbián keresztül próbálnak Európába jutni.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez