Lövöldözés Isztambulban

Lövéseket adtak le hétfő reggel Isztambulban az amerikai konzulátus épületére, a rendőrség viszonozta a tüzet, a két támadó pedig elmenekült. Az incidensben senki nem sebesült meg.

A Cihan hírügynökség úgy értesült, hogy egy férfi és egy nő lehet a tettes. Sajtójelentések szerint egy gyanúsítottat már őrizetbe vettek.

A támadás néhány órával azután történt, hogy a török metropolisban robbantásos merényletet követtek el egy rendőrségi épület ellen, aminek következtében három ember meghalt és legalább 10 megsebesült – jelentette a Dogan hírügynökség. Az isztambuli rendőrség közleményében azt írta, hogy a merényletben három rendőr és hét polgári személy sebesült meg, de halottakról nem számolt be.

Törökországban korábban már többször is támadások célkeresztjébe kerültek amerikai diplomáciai létesítmények.

A török kormány a múlt hónapban összehangolt hadjáratot indított a terrorizmus ellen. Azóta a biztonsági erők az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihádista szervezet észak-szíriai állásai mellett a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki létesítményeit is támadják, illetve Ankara beleegyezett abba, hogy amerikai harci gépek az Iszlám Állam elleni csapásokhoz használhassák a szíriai határ közelében lévő incirliki légi támaszpontot. Az amerikai hadsereg vasárnap jelentette be, hogy megérkezett hat F-16-os vadászbombázó a török bázisra.

Törökországban a terrorellenes fellépés során az utóbbi hetekben több száz embert vettek őrizetbe, köztük a szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) egyes tagjait is. Utóbbi csoport műve volt az ankarai amerikai nagykövetség ellen 2013-ban elkövetett öngyilkos merénylet, amelyben életét vesztette egy török biztonsági őr.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez