Fukusima után: újból lesz működő atomreaktor Japánban

A széles körű társadalmi tiltakozás ellenére Japán visszatér az atomenergia-előállításhoz: a több mint négy évvel ezelőtti fukusimai katasztrófa óta először újraindít egy nukleáris reaktort.

A délnyugat-japáni Kagosima prefektúrában található  létesítményt üzemeltető konszern, a Kyushu Electric Power   bejelentette, hogy a szendai atomerőmű első blokkját helyi idő  szerint kedden délelőtt újra bekapcsolják. A reaktor péntektől fog  áramot termelni. A vállalat közlése szerint a 31 éves blokk – amely  a fővárostól, Tokiótól alig ezer kilométerre délnyugatra található –  szeptember elejére éri el a teljes termelési kapacitását.

A Szendai 1-et még 2011 májusában kapcsolták le a hálózatról  rutinmunkák elvégzése végett.  A lakosság bírósági úton próbálta megakadályozni az atomerőmű  újraindítását, de nem járt sikerrel.  A szigetországban a 2011. március 11-i földrengés és szökőár  nyomán Fukusimában bekövetkezett katasztrófa következményeként  nagyjából két éve mind a 48 kereskedelmi reaktor üzemen kívül van. A Szendai 1-es reaktor újraindítása sikert jelent az  atomenergiához való visszatérést szorgalmazó Abe Sindzó japán  kormányfő számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez