Politikai türelemjáték Marokkóval

Egyesült Államok, New York – Negyedszer ültek tárgyalóasztalhoz az ENSZ égisze alatt a marokkói kormány képviselői és a nyugat-szaharai Polisario Front megbízottai. Nyugat-Szahara jövőjéről kellene megegyezniük. Eddig minden megbeszélés eredmény nélkül ért véget.

New York egyik külvárosában minden a megszokottnak megfelelően zajlott. Mindkét fél beterjesztette a rendezési javaslatát. Majd szintén a megszokottnak megfelelően visszautasították a másik fél elképzeléseit. Annyiban sikerült megállapodniuk, hogy a tárgyalásokat 2011-ben is folytatják, azzal a feltétellel, hogy a következő fordulók sokkal megalapozottabbak és innovatívabbak lesznek. A két fél legközelebb jövő január végén tárgyal majd.

A megbeszélések azután váltak gyakorivá, hogy a marokkói fegyveres erők november elején felszámolták a Laayoune-i tiltakozó tábort Nyugat-Szaharában. Az akció következményeként utcai harcok törtek ki a marokkói csendőrök és a Polisario Front fegyveresei között. Az összecsapásokban többen meghaltak, de pontos adatok nincsenek.
A Polisario Front még a 70-es évek elején alakult a spanyol gyarmatosítók ellen. Nyugat-Szahara 1975-ös marokkói megszállása után a Front Marokkó ellen fordult és támogatást kap harcához Algériától is, bár ezt az algíri kormány nem ismeri el. A Front célja, hogy Nyugat-Szahara elnyerje függetlenségét.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez