Robbantás hűtőkamionnal: 60 halott

Robbanószerrel megrakott hűtőkamionnal követtek el többtucatnyi halálos áldozatot követelő merényletet csütörtök reggel egy bagdadi piacon – közölték rendőrségi és egészségügyi források.

Az AP amerikai hírügynökség két meg nem nevezett rendőrre és három kórházi tisztségviselőre hivatkozva legkevesebb 60 halottról ír, más hírügynökségek kevesebbről számolnak be.

Az AP szerint a sebesültek száma legalább 86, a Reuters brit hírügynökség pedig úgy tudja, hogy mintegy kétszáz.

A merénylet egy főleg síiták lakta negyed, Szadr város legforgalmasabb piacán, a Dzsamílán történt. A bódék és a standok nagy része megsemmisült. A tűzoltók még órákkal a robbanás után is küzdöttek a lángokkal. A holttestek és a sebesültek elszállításában rengeteg civil segített a mentőknek.

Egy rendőrtiszt elmondta, hogy a csütörtöki a legforgalmasabb nap a piacon, mert sok vásárló nagy távolságból jön, hogy élelmiszert vegyen a hétvégére.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, de a szunnita fegyveresekből álló dzsihádista Iszlám Állam (IÁ) – amely rátette a kezét az ország egyes területeire – gyakran követ el ilyen merényleteket síita lakónegyedek ellen.

Noha a mostanihoz hasonló támadások gyakoriak az iraki fővárosban, az áldozatok száma az iraki háború legvéresebb szakaszának számító 2006-os és 2007-es év óta ritkán ilyen nagy.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez