A szex és a szankciós háború

Az óvszerre is kiterjesztené az ukrán válság miatti büntetőintézkedéseket Moszkva. A társadalom nagy része támogatja az ötletet.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök adta hozzá aláírásával Albániát, Montenegrót, Liechtensteint és Izlandot az élelmiszerembargós listához. Még meg sem száradt a festék a dokumentumon, máris új termék, az óvszer importját korlátozná az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium.

A javaslattal kapcsolatban megkérdezte a lakosságot a nem állami Levada Központ. A felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, 36 pedig ellenzi, hogy kitiltsák a külföldi óvszereket Oroszországból.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti, hogy hamarosan nem lesz mondjuk Durex az orosz üzletekben. A tiltás ugyanis csak az országos kereslet 2 százalékára, azaz az állami megrendelésekre vonatkozna.

Nagy megkönnyebbülés ez a külföldi gyártóknak, ha figyelembe vesszük a teljes orosz óvszerpiacot. Az rbc.ru hírportál adatai szerint 2013-ban 418 millió gumit használtak Oroszországban, körülbelül 156 millió dollárért. Ráadásul egyre virágzóbb az üzletág. A vesti.ru hírportál beszámolója szerint idén áprilisban 51 százalékkal több óvszer fogyott, mint egy évvel korábban.

Az óvszeren kívül más egészségügyi termékekre is vonatkozik azonban a javaslat, például röntgen-berendezésekre, ultrahang-gépekre, defibrillátorokra és inkubátorokra. Igaz, ezek embargóját csak a társadalom 26 százaléka támogatja.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez