Amerikai fenyegetés Kínának: nem kell több titkos ügynök

 Az amerikai kormány figyelmeztette Kínát: ne küldjön több hírszerző ügynököt az Egyesült Államokba azzal a feladattal, hogy ott élő kínaiakat vegyenek rá a hazatérésre  – írta hétfői számában névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva  a The New York Times.

A lap szerint a kínai közbiztonsági minisztérium turistának vagy kereskedőnek álcázott ügynökei nyomást gyakoroltak kínai bevándorlókra a hazatérésük érdekében. A lap szerint az eszközök között szerepel a Kínai Népköztársaságban maradt rokonok megfélemlítése is.

A Rókavadászat fedőnevű művelet Peking szerint a korrupcióellenes kampány része, amelynek keretében 2014 eleje óta több mint 930 gyanúsított tért vissza Kínába a világ különböző részeiről. A cikkből nem derült ki, hogy ezek közül hányan fordultak haza az Egyesült Államokból, vagy hogy hány Amerikában élő kínait próbáltak meg megszorongatni.
A The New York Times szerint a kínai ügynökök külföldön törvényesen senkit sem vehetnek őrizetbe és Kínának nincs kiadatási szerződése az Egyesült Államokkal. Mark Raimondi, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a kínaiaknak az érintettekkel szemben terhelő bizonyítékot kellene felmutatniuk ahhoz, hogy az amerikai hatóságok intézkedni tudjanak, s ezt a tárca több, erre vonatkozó kérésével kapcsolatban nem tették meg.
Az amerikai lapnak nyilatkozó szakértők szerint a legfontosabb körözött személyekről szóló top 100-as kínai listán szereplők többsége nem veszélyes bűnöző, hanem inkább politikai okokból körözött személy. A kínai ügynökök amerikai tevékenységét a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium is megpróbálja nyomon követni.
Hszi Csin-ping kínai elnök szeptemberre tervezett látogatását megelőzően Washington és Peking között kiéleződtek a nézeteltérések, egyebek között amerikai kormányzati alkalmazottak adatainak hackerek általi ellopása, a jüan leértékelése és kínai mesterséges szigetek vitatott hovatartozású térségekben való létrehozása miatt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez