Kockázatos a játék, de hasznos?

Bár későbbi életükben hasznossá váló képességeket gyakorolnak játék közben, lassabban nőnek a túl sokat játszadozó, tomboló, fára mászó majmok – közölte a Német Főemlőskutató Központ (DPZ).

Német kutatók szerint a sok mozgással járó játékok a motoros fejlődést segítik, de sok energiát igényelnek, amelyet a szervezet a növekedéstől von el. Viselkedésbiológusok ezért azt feltételezték, hogy az állatok csak akkor játszanak intenzíven, ha felesleges energiájuk van.

Andreas Berghänel, a központ szakértője és munkatársai azonban megkérdőjelezik ezt a feltételezést. Egy éven át figyelték fiatal asszami bunder makákók (Macaca assamensis) viselkedését és fejlődését a thaiföldi őserdőben. Ezek szerint a játékkal, kergetőzéssel sok időt töltő majmok lassabban növekszenek, mint kevésbé játékos társaik – írták a szakértők a Science Advances című szaklapban.

“Úgy tűnik, az akadálytalan fejlődés nem fontosabb, mint a játék. A kis majmok olyannyira kifárasztják magukat a játékkal, hogy lemaradnak a növekedésben” – idézi a központ közleménye Julia Ostner szakértőt. A megfigyelések szerint a hím makákók többet játszanak, mint a nőstények.

A játékos majmok azt kockáztatják, hogy később lesznek érettek és kevesebb utódot nemzenek. Eközben bizonyítható hasznuk is származik a játékból: azok a fiatalok, amelyek több időt töltenek vad hancúrozással, az új motorikus képességeket hamarabb sajátítják el – emelték ki a kutatók. Ez elsősorban akkor hasznos, ha harcba keverednek vagy ellenség elől kell menekülniük.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez