Bíróságon lepleződött le az orosz trollgyár

Az ukrán válság kirobbanása óta sejthető volt, hogy trollgyárak is részt vesznek az ukrán-orosz információs háborúban. A felek valószínűleg több nagy intézményben is gyárthatják a számukra megfelelő kommenteket és videókat az internetre. Az egyik ilyen orosz társaságnál vállalt munkát inkognitóban egy újságírónő, aki a héten pert nyert a munkaadójával szemben.

Ljudmila Szavcsukot idén januárban vette alkalmazásba a szentpétervári Glavszety ügynökség. Az ott eltöltött két hónap tapasztalatai alapján „igazi hazugsággyártó műhelynek” nevezte a 34 éves újságírónő a 400 alkalmazottat foglalkoztató internet-kutató céget, amikor júniusban interjút adott az ellenzéki Novaja Gazeta című újságnak.

Látta, hogyan foglalkoznak álhírek gyártásával, valódiak „megfelelő” tálalásával és különböző Youtube-videók készítésével. Elmondása szerint ezt a munkát leginkább egyetemista korú fiatalok végzik, akik nem sokat kérdeznek. A hangulatot olyan tanórához hasonlította, ahol a diákok feltétlenül elfogadják és teljesítik a tanári utasításokat.

Az információk kiszivárogtatása után Szavcsuk gyorsan távozott a cégtől. Nyár elején pedig beperelte őket, mert még akkor sem kapta meg felmondólevelét és a fizetési hátralékát. A felvételin egyébként havi 40.000 rubelt (körülbelül 201.000 forint) ígértek neki. Ez az összeg nemcsak diákoknak számít igen kedvezőnek a mai Oroszországban.

Új fordulatot vett most az ügy – derül ki a jelentős orosz napilap, a Kommerszant mai cikkéből. A szentpétervári Petrográdi Kerületi Bíróság ugyanis megítélte az erkölcsi kompenzációt az újságírónőnek. Igaz, ennek összege csupán egy rubel, azaz 4,26 forint. Szavcsuk azt nehezményezte, hogy meggyőződéseivel ellentétes szövegek megfogalmazására kötelezték. A hiányzó felmondólevelet és a bérhátralékot még az ítélethozatal előtt átadta neki a cég.

Valójában nemcsak az ítéletet becsülik igazán nagyra a Szavcsukot képviselő jogvédők, hanem a per során a cégről hivatalosan kézhez kapott dokumentumot is. Az információs szabadsággal foglalkozó Komandi 29 aktivistái szerint Szavcsuk ügye végre hivatalosan is bizonyítja a társadalom előtt, hogy tulajdonképpen nem létező személyek nevében valótlan információk terjednek szervezetten a világhálón Oroszországban.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez