Tífuszjárvány tört ki egy szíriai palesztin menekülttáborban

A szakemberek legkevesebb hat beteget találtak, de attól tartanak, ez csak a “jéghegy csúcsa”, mert az egészségügyi ellátás a minimálisra csökkent, a hatóságok szétestek, és a közegészségügyi helyzet is aggasztóan rossz.

Tífuszjárvány tört ki a Damaszkusztól délre lévő, jarmuki palesztin menekülttáborban – közölte szerdán az ENSZ illetékes ügynöksége. A palesztin menekülteket támogató szervezet (UNRWA) munkatársainak sikerült eljutniuk a tábor közelében lévő Jalda településre, ahol rengeteg, a jarmuki táborból menekült ember él, s legkevesebb hat beteget találtak.

Az ügynökségnél attól tartanak, hogy ez csak a “jéghegy csúcsa”, mert az egészségügyi ellátás a minimálisra csökkent, a hatóságok szétestek, és a közegészségügyi helyzet is aggasztóan rossz. Szerintük a járvány továbbterjedhet.

Jarmukban a szíriai fegyveres összecsapások kitörése előtt 160 ezer ember élt: szíriaiak és palesztinok vegyesen. Mostanára nem maradt több 18 ezer lakosnál, mert az élet pokollá vált az ellenzéki fegyveresek és az Aszadot támogató hadsereg, valamint a palesztin szervezetek és a dzsihadisták közötti összecsapások miatt.

Áprilisban az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet és az iszlamista Al-Nuszra Front, az al-Kaida szíriai csoportja elfoglalta a tábor 60 százalékát. Sok palesztin már akkor elmenekült onnan.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente 21 millió ember betegszik meg tífuszban, és 200-600 ezren halnak meg ebben a fertőző betegségben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez